10 instituţii din Republica Moldova desfăşoară proiecte de eficienţă energetică de 23 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţiile pe bază de biomasă sunt printre cele mai solicitate în Moldova Foto: Adevărul
Instalaţiile pe bază de biomasă sunt printre cele mai solicitate în Moldova Foto: Adevărul

Fondul pentru Eficienţă Energetică a semnat cu 10 instituţii publice din Moldova contracte de finanţare pentru proiecte de eficienţă energetică. Costul total al proiectelor este de 23 de milioane de lei. 80% din bani sunt oferiţi de către UE, sub formă de grant, iar 20% din cheltuieli sunt acoperite din fondul instituţiilor publice care au trecut de selecţia de dosare.

Şeful Secţiei politică şi economică a Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Wicher Slagter, a spus că Uniunea Europeană oferă sprijin financiar în vederea soluţionării consumului de energie şi eficientizarea acestuia, relevă IPN.

„Datorită acestor proiecte, instituţiile din Moldova vor observa aplicabilitatea următoarelor proiecte. Astfel, vom putea vedea în regiunea de nord, centru, sud şi în Găgăuzia frumuseţea acestor proiecte, ca toţi cetăţenii să se simtă beneficiari”, a spus Wicher Slagter.

Aceste 10 proiecte sunt destinate sectorului public, fiind direcţionate pentru izolarea termică a clădirilor şi schimbarea centralelor existente cu altele mai performante, a spus Mihai Lupu, directorul Fondului pentru Eficienţă Energetică. Perioada de recuperare a investiţilor în domeniul eficientizării energiei nu este mai mare de 7 ani, iar pentru regenerabile - 15 ani, a spus Mihai Lupu.

Ion Musteaţă, directorul gimnaziului din Gradişte, raionul Cimişlia, unul dintre beneficiari, a spus reporterului IPN că a muncit foarte mult pentru a ajunge să semneze acest contract. „Ni s-a cerut să demonstrăm că avem nevoie de investiţii în termoizolarea pereţilor, ferestrelor, schimbarea uşilor şi că investiţiile vor putea fi recuperabile. Cu toate că în 2010 construisem cazangeria pe gaze naturale, căldura nu se păstra. Din cauza geamurilor şi uşilor, în sălile de clasă nu era mai mult de 12 grade. Facturile din ianuarie anul acesta depăşeau 40.000 de lei. Ne aşteptăm pentru ianuarie 2015 la un consum de energie cu 35% mai mic”, a spus Ion Musteaţă.

Dorin Pântea, primarul comunei Pepeni, raionul Sângerei, a comunicat că vor fi termoizolaţi pereţii clădirii Primăriei, acoperişul. Va fi pusă în funcţiune o cazangerie pe bază de biomasă, proiectul estimându-se la 874.000 de lei.

„Criteriile de selecţie a proiectelor sunt elaborate în baza normelor europene. Sunt aplicate regulile generale de confirmare a sumelor, prin verificările specialiştilor autorizaţi. Toate detaliile sunt studiate. Suntem alături de beneficiari şi după încheierea contractului”, a spus Viorel Munteanu, administrator al Fondului pentru Eficienţă Energetică.

Alexandre Darras, manager proiecte la Delegaţia UE, a spus că Uniunea Europeană oferă pentru Moldova un semnificativ suport bugetar în domeniul energiei. „Delegaţia UE, împreună cu instituţiile bugetare din Moldova, responsabile de aceste proiecte, au creat un proces de selecţie riguros şi transparent. Noi am ajutat să selectăm cele mai bune dosare, după care acestea au fost verificate de către experţi în domeniu. Au fost alese proiectele cu cel mai mare grad de eficientizare, cum sunt şcolile cu un număr mare de copii. Vom continua să acordăm asistenţă şi pe parcursul implementării proiectului, vom monitoriza dacă banii acordaţi vor fi folosiţi corect pentru a se materializa proiectele scrise pe hârtie”, a declarat Alexandre Darras pentru IPN.

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Moldova (23-29 iunie), cu susţinerea Uniunii Europene.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite