Economie

articolul anterior articolul urmator

Împrumuturile lui Petru Lucinschi: 728.600 EURO, 450.000 dolari şi 4,8 milioane lei

7
5 May 2015 17:46:27
Autor: George Damian
Fostul preşedinte Petru Lucinschi a devenit acţionar al Unibank în cadrul schemei coordonate de Ilan Shor.
Fostul preşedinte Petru Lucinschi a devenit acţionar al Unibank în cadrul schemei coordonate de Ilan Shor.

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi a contractat datorii de aproape 1,5 milioane euro în cadrul parteneriatului său cu Ilan Shor în cazul Unibank de la Chişinău.

Petru Lucinschi a fost implicat în schemele financiare ale lui Ilan Shor, fiind acţionar la Unibank, conform dezvăluirilor din raportul Kroll. Astfel, Petru Lucinschi a achiziţionat acţiunile la Unibank cu bani obţinuţi din mai multe împrumuturi. Fostul preşedinte de la Chişinău a împrumutat pe 19 iulie 2012 suma 728.600 EURO de la firma britanică Rosslyn Trade LLP, urmând să o returneze în 6 ani, pe 15 noiembrie 2012 a împrumutat de la aceeaşi firmă 450.000 de dolari pe un termen de 6 ani, iar la data de 5 noiembrie 2013 Petru Lucinschi a mai împrumutat 4,8 milioane lei moldoveneşti direct de la Ilan Shor. 

Mecanismul jafului

Raportul Kroll dezvăluie mecanismul prin care au fost scoşi banii din Republica Moldova, confirmând dezvăluirile de presă publicate mai înainte. Acelaşi mecanism a fost pus în mişcare pentru golirea conturilor UniBank (UB), Băncii Sociale (BS) şi Băncii de Economii a Moldovei (BEM). De fiecare dată a fost vorba de un grup de firme controlate de omul de afaceri Ilan Shor direct sau prin interpuşi, alături de care au fost implicate persoane fizice din Republica Moldova, Ucraina şi Rusia – la fel, apropiate de Ilan Shor sau parteneri de afaceri ai lui. Aceste grupări de firme şi persoane fizice preluau controlul asupra acţiunilor băncii vizate, după care transferau către firme off-shore sub formă de împrumuturi lichidităţile respectivei bănci. Pentru fiecare astfel de caz, raportul Kroll subliniază faptul că transferurile şi împrumuturile nu aveau scopuri comerciale. Cei care preluau acţiunile băncilor vizate îşi explicau provenienţa fondurilor prin împrumuturi din Marea Britanie, iar banii erau scoşi din Republica Moldova prin Letonia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Viorel Eftodii
10.05.2016, 12:15:48

Dupa acest articol inca o data m-am convins ca acest Lucinschi este un mafiot de neintrecut. Locul lui este la puscarie, linga bunul sau prieten Filat. Oare ce adevar cauta Chiril Lucinschi in PMAN pe 24 aprilie? Oare el nu stie ca tatal sau a furat? Interesant....

Gore Sofia
10.05.2016, 12:26:09

Cum sa nu fie implicat Lucinschi in fraudele bancare!? Nici nu ne-am asteptat mai putin de la principalul mafiot din Moldova.

Mihaela Leca
10.05.2016, 12:28:02

Lucinschi nu numai prin furtul miliardului este implicat dar și în furtul țării împreună cu Sturza care este implicat în Panama Pempers! De asta cînd erau ei la conducere nbu dădeau salarii la oameni!

BULAT ION
10.05.2016, 12:43:05

Iata si cel care a scris biblia propgandei si furturilor din Moldova, Petru Lucinschi al doilea Garbaciov , cel care a vindut Moldova in lung si lat!! Iata acum sa vedem de unde feciorasul este milionar de stele mari. banditii !!

Dan Toderascu
10.05.2016, 13:34:54

Iata mie daca imi trebuiesc niste bani pentru o investitie, si imi trebuiesc vre-o 100 000 lei nu cred ca se vor gasi prea multi sa mii imprumute. Insa lui Patru Lucinschi vedem ca bancile fara ezitare ii ofereau bani cu sutele de mii de euro, dolari si milioanele de lei. Deci nu-i mafiot el dupa asta? El trebuie sa stea linga Filat la duba, ei impreuna ne-au saracit statul ani la rindul.

0 (0 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările