Economie

articolul anterior articolul urmator

În 2014, am produs mai multe echipamente electrice şi mai puţin vin şi pâine

2
19 Jan 2015 08:01:00
Autor: Doina Stimpovschii
Producerea echipamentelor electrice, cea mai dinamică activitate în 2014 FOTO: Adevărul
Producerea echipamentelor electrice, cea mai dinamică activitate în 2014 FOTO: Adevărul

Echipamente electrice, substanţe chimice şi produse din lemn - acestea au fost cele mai fabricate mărfuri în Republica Moldova în anul 2014. Comparativ cu 2013, anul trecut producţia industrială a înregistrat o creştere cu 8,6%.

Cea mai mare creştere a volumului de producţie a fost înregistrată în industria prelucrătoare. Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), în perioada ianuarie-noiembrie 2014, aceasta s-a majorat cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Majorarea producţiei în industria de prelucrare a dus la creşterea indicelui general de producţie pe ţară cu 8,1%.
 
Printre cele mai dinamice activităţi ale industriei prelucrătoare au fost producerea echipamentelor electrice, care a crescut cu 55%, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (44,9%), fabricarea produselor textile (26%), a articolelor de îmbrăcăminte (10,9%), a mobilei (9,1%).
 
Datele BNS mai arată că, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, industria alimentară în ansamblu a înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 11,7%, ceea ce a dus la creşterea indicelui general al industriei cu 2,8%. Volumul producţiei a crescut, în special, la fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale (cu 68,6%),  la prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne (cu 25,2%),  la fabricarea produselor lactate (cu 6,6%), a produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase (cu 5,8%), precum şi la prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor (cu 2,7%).
 
În acelaşi timp, a scăzut volumul producţiei altor activităţi din cadrul industriei alimentare. Astfel, în 2014 s-a fabricat mai puţin vin (cu 9,8%) şi mai puţină pâine sau alte produse de patiserie (cu 1,5%). De asemenea, agenţii economici au realizat mai puţine produse din tutun (cu 39%) şi preparate farmaceutice (cu 10%).
 
O altă ramură a industriei, cea a sectorului energetic, a înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 4,6% faţă de anul 2013. Acest fapt a fost determinat de creşterea transportării şi distribuţiei energiei electrice şi furnizarea de abur şi aer condiţionat, cu câte 4,6%.
 
Datele nu cuprind teritoriul din partea stângă a Nistrului şi municipiul Bender.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Leonid Moldovanu
19.01.2015, 10:43:50

Cred ca asta supne despre ceva nu ? Republica Moldova trebuie sa continue cale de integrrare in UE si in primul rind trebuie sa combata coruptia care este inradacinata adinc.

Eduard Frunza
19.01.2015, 15:53:23

Cred ca asta nevorbeste si despre un management bun in economie, efectuat de ministrul democrat. Astfel de indicii sunt acei ce ne demonstreaza ca suntem pe calea corecta cea Pro Europeana.

Modifică Setările