În 2014, am produs mai multe echipamente electrice şi mai puţin vin şi pâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producerea echipamentelor electrice, cea mai dinamică activitate în 2014 FOTO: Adevărul
Producerea echipamentelor electrice, cea mai dinamică activitate în 2014 FOTO: Adevărul

Echipamente electrice, substanţe chimice şi produse din lemn - acestea au fost cele mai fabricate mărfuri în Republica Moldova în anul 2014. Comparativ cu 2013, anul trecut producţia industrială a înregistrat o creştere cu 8,6%.

Cea mai mare creştere a volumului de producţie a fost înregistrată în industria prelucrătoare. Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), în perioada ianuarie-noiembrie 2014, aceasta s-a majorat cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Majorarea producţiei în industria de prelucrare a dus la creşterea indicelui general de producţie pe ţară cu 8,1%.

Printre cele mai dinamice activităţi ale industriei prelucrătoare au fost producerea echipamentelor electrice, care a crescut cu 55%, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (44,9%), fabricarea produselor textile (26%), a articolelor de îmbrăcăminte (10,9%), a mobilei (9,1%).

Datele BNS mai arată că, în perioada ianuarie-noiembrie 2014, industria alimentară în ansamblu a înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 11,7%, ceea ce a dus la creşterea indicelui general al industriei cu 2,8%. Volumul producţiei a crescut, în special, la fabricarea uleiurilor şi grăsimilor vegetale şi animale (cu 68,6%),  la prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne (cu 25,2%),  la fabricarea produselor lactate (cu 6,6%), a produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase (cu 5,8%), precum şi la prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor (cu 2,7%).

În acelaşi timp, a scăzut volumul producţiei altor activităţi din cadrul industriei alimentare. Astfel, în 2014 s-a fabricat mai puţin vin (cu 9,8%) şi mai puţină pâine sau alte produse de patiserie (cu 1,5%). De asemenea, agenţii economici au realizat mai puţine produse din tutun (cu 39%) şi preparate farmaceutice (cu 10%).

O altă ramură a industriei, cea a sectorului energetic, a înregistrat o creştere a volumului de producţie cu 4,6% faţă de anul 2013. Acest fapt a fost determinat de creşterea transportării şi distribuţiei energiei electrice şi furnizarea de abur şi aer condiţionat, cu câte 4,6%.

Datele nu cuprind teritoriul din partea stângă a Nistrului şi municipiul Bender.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite