Economie

articolul anterior articolul urmator

În 2022, în R. Moldova va fi efectuat un audit public extern în domeniul gazelor naturale

1
8 Dec 2021 12:26:49
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO simbol
FOTO simbol

Curtea de Conturi va face în 2022 un audit public extern în domeniul gazelor naturale. Un proiect propus de deputaţii PAS prevede că auditul se va desfăşura la societăţi pe acţiuni, la entităţile de drept public, precum şi la alte persoane juridice afiliate acestora, în partea ce ţine de domeniul gazelor naturale. Va fi verificată conformitatea tranzacţiilor financiare, a cheltuielilor şi a investiţiilor capitale, transmite IPN.

Misiunea de audit va fi efectuată cu derogare de la prevederile Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi şi Legii privind societăţile pe acţiuni care stabileşte că auditul poate fi efectuat la entitatea de interes public şi la societatea în care cota statului depăşeşte 50% din capitalul social. Or, cota statului în capitalul social al unor astfel de întreprinderi este sub 50% şi în prezent Curtea este limitată în efectuarea unui audit public extern. Astăzi, proiectul a fost discutat în Comisia parlamentară de control al finanţelor publice şi urmează să fie dezbătut în plen. Vicepreşedintele Comisiei, Artur Mija, a remarcat că, în 30 de an,i nu a fost realizat un audit public extern în acest domeniu. „Ţinând cont de declararea stării de urgenţă prin hotărârea Parlamentului din 22 octombrie, precum şi de faptul că insuficienţa gazelor naturale afectează direct şi imediat securitatea statului şi a cetăţenilor, o atenţie sporită a fost acordată managementului financiar şi corporativ al societăţilor comerciale şi entităţilor care activează în domeniul gazelor naturale. Mai multe studii şi rapoarte independente punctează spre administrarea defectuoasă a acestor întreprinderi, care influenţează asupra majorării nejustificate a tarifelor la gaz şi creşterii artificiale a datoriei faţă de furnizorii externi”, se menţionează în nota proiect. Proiectul de lege propune ca raportul auditului privind rezultatele auditului public extern executat să fie prezentat Parlamentului până pe 31 octombrie 2022.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Groza Carmen
8.12.2021, 19:43:47

Vati trezit, 30 de ani au trebuit! Normal ca companii ca Pwh&Coopers au alte zeci de ani de muncit in RM si probabil nu o vor scoate la capat, dupa ce rahat au facut facut aici comunistii ticalosi si socialisti (antisociali).

Modifică Setările