În ajun de alegeri, Guvernul a revenit iarăşi la decizia de plafonare a salariilor şefilor de instituţii şi întreprinderi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul a aprobat un proiect de hotărâre prin care salariile conducătorilor întreprinderilor de stat, ai firmelor cu capital majoritar de stat şi ai întreprinderilor monopoliste, indicate de Guvern, vor putea varia de la mărimea întreită la mărimea încincită a salariului mediu lunar în companie, în funcţie de rezultatele economice înregistrate.

Documentul prevede că pentru aprecierea rezultatelor activităţii întreprinderii se propun ca indicatori principali: volumul vânzărilor, venitul din vânzări şi profitul net, precum şi alţi indicatori specifici întreprinderii concrete.

Salariile vor fi stabilite de Consiliile de administrare  a instituţiilor sau a societăţii pe acţiuni.

De asemenea, documentul se referă şi la şefii întreprinderilor de stat care au funcţii de reglementare a pieţei serviciilor, tarifelor şi taxelor, eliberare a licenţelor, certificatelor şi permiselor. În cazul lor, retribuţiile vor rămâne constante de la an la an şi nu vor depăşi valoarea a trei salarii medii pe întreprindere.

Cât despre premii, acestea nu pot depăşi în sumă mărimea a şase salarii de funcţie lunare pe an, în funcţie de rezultatele economice-financiare anuale pozitive.

Printre instituţiile avizate se enumeră Cadastru, Camera Înregistrării de Stat, Autoritatea Aeronautică Civilă etc. În ultimii patru ani au fost mai multe tentative de a plafona veniturile salariale ale managerilor de întreprinderi, toate având un puternic caracter populist.

top manageri la stat 1

În anul 2012 Parlamentul a modificat Legea salarizării astfel încât leafa unui şef de întreprindere de stat sau cu capital majoritar de stat să nu poată depăşi trei salarii medii pe unitate. Legislaţia în vigoare permite ca şefii să beneficieze de salarii de cinci ori mai mari decât media pe întreprindere. Totodată, legislatorii au limitat la cererea Guvernului şi mărimea premiilor ce li se cuvin managerilor la stat, care vor putea fi de maximum şase salarii de funcţie, ţinându-se cont de rezultatele economice şi financiare înregistrate de întreprindere.

Top cei mai platiti sefi de autoritati publice
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite