Economie

articolul anterior articolul urmator

În cazul unei sistări a livrărilor de gaze din Rusia, Moldova mizează pe ajutorul Ucrainei şi pe rezervele proprii de resurse

1
14 Apr 2014 06:21:32
Autor: Ion Preasca
În ianuarie 2009 Rusia a sistat livrările de gaze spre Europa FOTO gazprom.ru
În ianuarie 2009 Rusia a sistat livrările de gaze spre Europa FOTO gazprom.ru

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, e sigur că nu se va ajunge până la sistarea livrărilor de metan în Republica Moldova şi în alte state, dar spune că Guvernul are în rezervă scenarii alternative, pentru orice eventualitate

La finele săptămânii trecute preşedintele Rusei Vladimir Putin a avertizat, printr-o scrisoare, 18 lideri europeni, inclusiv pe şeful statului nostru, Nicolae Timofti, că livrările de gaze ruseşti către ţările lor se pot întrerupe, dacă Ucraina nu-şi achită datoria de 2,2 miliarde de dolari.

În replică, Ucraina a anunţat că suspendă oficial orice plăţi pentru gazele ruseşti până când va fi rezolvată disputa asupra preţului majorat cerut de Rusia.

Potrivit specialiştilor acesta semnifică un război al gazelor, ce va duce la stoparea livrărilor de metan din Rusia prin conductele din Ucraina.

Ministrul Economiei Valeriu Lazăr e sigur că nu se va ajunge până la sistarea livrărilor, dar spune că Guvernul are în rezervă scenarii alternative, pentru orice eventualitate.

„Avem o înţelegere cu Ucraina să putem importa gaze din alte surse decât Rusia, folosind infrastructura tehnică existentă. Totodată, încercăm să ne consolidăm rezervele de resurse energetice alternative“, a declarat Lazăr într-un interviu pentru Europa Liberă, fără a detalia.

Astfel Republica Moldova poate obţine gaze din depozitul de la Bogorodceni, din vestul Ucrainei, sau să importe din Europa utilizând reţeaua de gazoducte din statul vecin, care poate funcţiona şi în regim avers şi regim revers.

În prezent Republica Moldova nu poate importa gaze din România, din cauza că sistemul de gazoducte din ţara noastră este prevăzut să pompeze gaze doar spre Vest.

Totodată stocurile de păcură pot asigura funcţionarea celor trei CET-uri doar pentru două săptămâni.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Vik Nicoleta
14.04.2014, 10:07:28

O declaratie anterioara al Ministrului Economiei , Valeriu Lazar a constatat ca avem toate actele in regula privind continuarea asiguraraii RM cu gaze din partea Rusiei ,dar eventual daca apar careva divergente vom gasi solutii fie din partea sustinerii Ucrainei sau al Romaniei .