Cum îţi dublezi investiţia în propria afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala auto Start este una dintre cele mai dotate instituţii de instruire din ţară.
Şcoala auto Start este una dintre cele mai dotate instituţii de instruire din ţară.

Mai mult de o sută de moldoveni s-au lansat în business şi au devenit patroni de întreprinderi prin PARE 1+1, un program pilot de atragere a remitenţelor în economie.

De patru ani, lucrătorii migranţi sau rudele de gradul întâi ai acestora care doresc să investească acasă banii câştigaţi peste hotare pot apela la programul PARE 1+1. Acesta le oferă posibilitatea să obţină un suport financiar de până la 200.000 de lei, după principiul un leu de la stat pentru fiecare leu investit din sursele proprii.

Denis Ţurcanu (35 de ani) este printre primii moldoveni care a beneficiat de acest proiect. Imediat după ce a absolvit o facultate de economie în Chişinău a plecat în America, hotărât să-şi facă un rost acolo. După cinci ani, s-a întors însă acasă. „Oamenii de la noi au o percepţie deformată despre ceea ce înseamnă visul american. Este deja un stereotip învechit şi demodat“, spune convins Denis, care este astăzi patronul şcolii auto Start, una dintre cele mai populare din Capitală.

„Domeniul automobilistic mi-a fost mereu apropiat. Am mers pe principiul că suntem în perioadă de criză, iar domeniul instruirii va fi mereu unul dinamic. Cel puţin, nu mergi în pierdere“, mai explică bărbatul.
Investiţia totală a fost de 410.000 de lei, dintre care aproape jumătate reprezintă un credit nerambursabil primit prin programul PARE 1+1. „Nu m-am avântat într-un business cu volum mare de vânzări şi am venit cu un plan de dezvoltare bine organizat. Şcoala noastră este orientată spre toate categoriile de persoane, preţurile fiind uneori mai mici decât cele medii“, adaugă Denis Ţurcanu. Antreprenorul susţine că, după ce a început să-i meargă afacerea, mai mulţi prieteni de-ai săi au apelat cu succes la acelaşi program.

Centru medical, afacere de familie

Adrian Duca este şi el un tânăr care a avut noroc să pună pe roate o afacere, graţie unui suport financiar nerambursabil. Jurist de meserie, bărbatul de 31 de ani a ales să investească într-un centru medical. Apariţia Pro Diagnostic în Ungheni i-a bucurat mult pe locuitorii oraşului. „Până în 2010, bolnavii erau nevoiţi să facă naveta la Chişinău pentru analize. Noi le-am creat laboratoare performante lângă casă, ba chiar am stabilit şi preţuri mai mici cu 25%“, povesteşte patronul centrului.

După ce a fost acceptat în programul PARE 1+1, Adrian a frecventat cursuri de instruire antreprenorială în cadrul aceluiaşi proiect. Ulterior, pimul pas a fost deshiderea unui cabinet imunologic, în 2010, apoi, cu banii obţinuţi din grant, tânărul a mai deschis un laborator ecografic şi unul biochimic, suma totală a investiţiei ridicându-se la 470.000 de lei. „Printre ultimele noastre realizări sunt crearea unei secţii hematologice. Totodată, din 2013, ne-am mutat într-un sediu mai mare. Ne vom extinde în continuare.

Centrul medical este, de fapt, o afacere de familie. Parinţii mei şi cei ai soţiei, dar şi fraţii mai mici, toţi muncesc în Italia. Am avut noroc şi de alte rude, medici de profesie, care astăzi muncesc cot la cot cu mine“, a precizat bărbatul, care merge zilnic în Ungheni la noul său loc de muncă. „În Chişinău concurenţa era prea mare“, adaugă Adrian Duca.

Soluţii pentru a dezvolta satele

O afacere de succes este şi localul Popasul călătorului, un restaurant-pizzerie în stil italian. Complexul, care include şi un salon de frumuseţe la parter, se află în apropierea autogării din Orhei, iar suma investită a fost de 400.000 de lei. Patronul, Victor Cojocaru, a muncit mai mulţi ani în Italia, de unde şi i-a venit ideea unui local cu specific italian. „Am adus reţete originale de bucate foarte solicitate acolo. Plus că am selectat şi bucătari buni, cu experienţă. Afacerea se bucură de succes, fiind şi unica de acest tip din zonă“, spune proprietarul restaurantului.

Printre poveştile de succes ale beneficiarilor PARE 1+1 se numără dezvoltarea muzeului „Vatra strămoşească“ şi a pensiunii turistice Crâşma haiducului, ambele amplasate în satul Vatici, raionul Orhei. Un complex turistic a pus pe roate şi Vladimir Rusu, în Ungheni, între satele Corneşti şi Bahmut. Pensiunea Poiana Cerbului se întinde astăzi pe o bucată de teren unde cu puţin timp în urmă nu era nici măcar apă sau electricitate.

PARE 1+1, în cifre

Alţi antreprenori au venit cu idei de afaceri mai simple, dar la fel de utile, localizate, cel mai des, în sate. Potrivit raportului ODIMM (Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii), printre acestea se numără saloane de masaj, săli de fitness, baruri, frizerii, ateliere de croitorie, spălătorii auto sau gospodării ţărăneşti.

„Programul are un scop social extrem de valoros. Vrem să informăm şi să instruim lucrătorii migranţi în domeniul antreprenorial, dar şi să contribuim la reintegrarea în societate a oamenilor care au fost nevoţi să plece ani de zile la muncă în străinătate“, explică Viorica Cerbuşca, şefa Direcţiei Acces la Finanţe din cadrul ODIMM. Rezultatele monotorizării arată că, până la sfârşitul anului 2012, au fost finanţate 119 întreprinderi, fiind create locuri de muncă pentru aproape 900 de moldoveni. Din numărul total al celor angajaţi, 30% sunt tineri cu vârsta mai mică de 30 de ani. În 2013, ODIMM a recepţionat deja 46 de solicitări noi, suma oferită fiind de 32 de milioane de lei.

Condiţii de eligibilitate

Şi în acest an PARE 1+1 vine să susţină moldovenii dornici să iniţieze o afacere. Pentru a participa la program, solicitantul trebuie să întrunească nişte condiţii:

  • să fie cetăţean al Republicii Moldova;
  • să fie lucrător migrant din Moldova sau să aibă o rudă de gradul I, beneficiar de remitenţe;
  • să intenţioneze să lanseze o afacere proprie în Moldova sau să dezvolte una existentă;
  • să dispună de un capital propriu câştigat peste hotare şi să poată confirma prin prezentarea unor acte provenienţa mijloacelor financiare.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite