Economie

articolul anterior articolul urmator

ANALIZĂ 15 ani de la închiderea ultimului reactor nuclear de la Cernobîl

0
15 Dec 2015 11:19:42
Autor: Adevărul Financiar
Un reactor al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în anul 1986, dar Ucraina a închis ultima unitate abia în anul 2000 FOTO: Guliver/Getty Images
Un reactor al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în anul 1986, dar Ucraina a închis ultima unitate abia în anul 2000 FOTO: Guliver/Getty Images

În urmă cu 15 ani, în data de 15 decembrie 2000, Ucraina închidea ultimul reactor nuclear al centralei de la Cernobîl, la mai bine de 14 ani de la producerea accidentului din anul 1986, când reactorul 4 a explodat, cauzând cel mai mare dezastru nuclear din istoria energeticii atomice.

Acesta a explodat în noaptea de 26 aprilie 1986, la ora 01:23, eliberând emisii de aproximativ 15 ori mai mari decât contaminarea radioactivă provocată de bombele ce au căzut în oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki.
 
Efectele dezastrului s-au reflectat în sutele de mii de cazuri de cancer, după ce foarte mulţi dintre locuitorii din zonă au consumat lapte, legume şi carne, alimente care conţineau cantităţi extrem de mari de radionuclizi. Potrivit datelor oficiale, 31 de persoane au murit imediat ce accidentul a avut loc, iar alte 134 au fost diagnosticate cu sindromul acut de iradiere. Uniunea Cernobîl Ucraina, o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Kiev, a estimat că peste 780.000 de persoane au murit din cauza impactului radiaţiilor.
 
Radiaţiile nucleare s-au răspândit pe suprafeţe întinse, ajungând până în Belarus, părţile vestice ale fostei Uniuni Sovietice, Estul Europei, dar şi în unele părţi estice ale Americii de Nord. Oamenii au fost grav afectaţi, cea mai răspândită formă de boală fiind cancerul tiroidian.
 
Nivelul de radionuclizi a depăşit nivelul normal în peste 60 de oraşe şi sate ucrainene, potrivit Comisiei Naţionale de Protecţie împotriva Radiaţiilor. Elementele chimice care ridică probleme, cesiu şi stronţiu, sunt încă prezente în pădurile şi în solul din zonă.
 
Citiţi continuarea articolului pe www.adevarulfinanciar.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările