Economie

articolul anterior articolul urmator

ANRE comentează majorarea preţurilor la carburanţii din Moldova

0
17 Jan 2020 14:26:51
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică menţionează că, în conformitate prevederile legale, titularii de licenţă stabilesc şi modifică de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat. Însă, petroliştii urmează să prezinte la ANRE calcule în termen de trei zile de la afişarea noilor preţuri.

Până în prezent, Agenţia nu a recepţionat nicio informaţie referitor la modificările preţurilor la carburanţi, transmite IPN.

Potrivit ANRE, titularii de licenţă stabilesc şi modifică de sine stătător preţurile, ţinând cont de consumurile şi cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, dar care nu depăşeşte 10%. Preţurile sunt calculate în baza preţului de import a produselor petroliere, a cotei accizelor şi taxei pe valoarea adăugată aplicată în conformitate cu Codul Fiscal. De asemenea, sunt luate în calcul cheltuielile comerciale şi administrative legate de comercializarea produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat cu amănuntul, precum şi rentabilitatea aplicată.

„Totodată, politica bugetar-fiscală pentru anul 2020 prevede o majorare a cotei accizelor, pentru benzină – 5960 lei/tona sau cu 546 lei (10%) mai mult de cât în anul 2019, pentru motorină – 2508 lei/tonă sau cu 228 (10%) lei mai mult de cât în anul 2019 şi pentru gazul lichefiat 3580 lei/tonă sau cu 174 lei (5%) mai mult de cât în anul 2019”, se mai menţionează în comunicatul de presă al ANRE.

Şi vicepreşedintele Parlamentului Alexandru Slusari a venit cu o declaraţie, potrivit căreia, Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr consideră majorarea recentă a preţurilor la carburanţi ca fiind „un abuz şi un acord anticoncurenţial de cartel din partea companiilor petroliere”. Potrivit lui, majorările sunt nejustificate în condiţiile în care preţurile la petrol, la nivel mondial, s-au micşorat în perioada 5-17 ianuarie de la 69 la 64 de dolari per baril. Fracţiunea PPPDA solicită Consiliului Concurenţii să se autosesizeze şi să iniţieze investigaţii. De asemenea, se solicită şi ANRE să iniţieze în regim de urgenţă controale.

Mai multe staţii PECO au afişat preţuri mai mari la carburanţi. Astfel, benzina şi motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu 1,2 lei.

https://www.ipn.md/ro/anre-comenteaza-majorarea-preturilor-la-carburanti-7967_1070873.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii