Au fost enumeraţi mai mulţi factori, unii dintre care, în opinia ANRE, nu au cum să influenţeze la etapa actuală structura preţului la gazul natural comprimat pentru vehicule.
„Majoritatea consumatorilor acestui tip de carburanţi este reprezentată de prestatorii de servicii de transport în regim de taxi sau de transport public (autocare). În consecinţă, această majorare afectează substanţial ambele părţi ale procesului, şi anume, prestatorii de servicii şi pasagerii acestora”, se menţionează într-un comunicat de presă al ANRE.
Agenţia precizează că nu poate fi susţinută nici argumentarea privind influenţa costului de energie electrică, care este necesară pentru comprimarea gazului. Preţurile reglementate la energia electrică au fost modificate de către ANRE ultima dată pe 26 ianuarie şi rămân neschimbate până în prezent. Prin urmare, dacă majorările efectuate de către operatori în luna noiembrie al anului 2021 au avut la bază creşterea preţurilor reglementate la gazele naturale aprobate de ANRE, atunci argumentarea creşterii preţului din 22 ianuarie trezeşte mai multe semne de întrebare. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică analizează detaliat circumstanţele acţiunilor „TransAutoGaz” SRL şi îşi rezervă dreptul să formuleze o sesizare argumentată către Consiliul Concurenţei în vederea investigării acestui caz prin prisma legislaţiei anticoncurenţiale. În Republica Moldova activează cinci operatori ai staţiilor de gaze naturale comprimate pentru vehicul: „Transautogaz” SRL (12 staţii); „Lukoil-Moldova” SRL (4 staţii); „Saltica-Lux” (2 staţii); „Oltavim” (o staţie) şi „Rompetrol-Moldova” (o staţie). Gazul metan s-a scumpit cu 25%, un litru de gaz comprimat ajungând să coste 17,60 lei.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
0 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate