Economie

articolul anterior articolul urmator

Asigurarea energetică a ţării, pe agenda Consiliului Suprem de Securitate

0
26 Jun 2019 17:55:54
Autor: Dan Anghel
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Subiectul asigurării energetice a Republicii Moldova a fost discutat miercuri, 26 iunie, în şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit preşedintelui ţării, Igor Dodon, membrii CSS au discutat despre achiziţiile de energie electrică din afara ţării şi au solicitat informaţii suplimentare privind livrările de la Cuciurgan, transmite IPN.

Consiliul a discutat tranzacţia de vânzare a activelor Union Fenosa către un nou proprietar. Iar conducerea ANRE i-a informat pe membrii CSS despre formarea tarifelor la energia electrică şi gaze. „Anul trecut conducerea politică s-a implicat în privinţa stabilirii tarifelor şi, pur electoral, a mers cu unele indicaţii. De aceea, ANRE-ul a redus tarifele înainte de alegeri”, a declarat Igor Dodon.
 
În cadrul CSS s-a discutat şi despre categoriile de mărfuri asupra cărora există suspiciuni de contrabandă de proporţii. Este vorba de anabolizante, chihlimbar, ţigări şi alcool etilic. Procuratura, CNA şi SIS vir crea grupuri comune pentru a investiga aceste cazuri. „Toate schemele de contrabandă vor fi distruse, nu vor fi preluate de nimeni. Scopul nostru este ca banii să vină la buget”, a declarat preşedintele. Igor Dodon a mai spus că în curând e foarte probabil ca să fie schimbată conducerea Procuraturii Generale.
 
CSS a solicitat informaţii privind legalitatea construcţiei Arenei Chişinău şi examinarea programului de dobândire a cetăţeniei prin investiţii. De asemenea, a solicitat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului informaţii despre posibilele scheme de reexport prin acordarea certificatelor de origine moldovenească pentru produsele din alte ţări. „Sunt unele mesaje în acest sens. Nu sunt volume mari. De exemplu, anul trecut s-au importat patru mii de tone de mere, pe când noi avem mere în Moldova”, susţine preşedintele. Alte subiecte abordate în cadrul CSS ţin de privatizarea unor terenuri în municipiul Chişinău şi activitatea întreprinderilor monopoliste.
 
Igor Dodon susţine că toate informaţiile solicitate urmează a fi obţinute în următoarele 10 zile, când va avea loc următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii