Economie

articolul anterior articolul urmator

Banca Naţională: "Problemele la Banca de Economii au apărut în anii 2010-2012“

3
31 Jan 2013 10:02:17
Autor: Ion Preasca
BNM cere măsuri pentru pedepsirea persoanelor vinovate de la banca de Economii
BNM cere măsuri pentru pedepsirea persoanelor vinovate de la banca de Economii

Banca Naţională cere ferm noului Consiliului al Băncii de Economii şi acţionarilor băncii să întreprindă măsuri hotărâte pentru redresarea situaţiei băncii şi protejarea intereselor clienţilor acesteia.

Banca Naţională a Moldovei (BNM) anunţă că monitorizează îndeaproape, în ultimii trei  ani, operaţiunile Băncii de Economii. "Problemele acesteia au apărut din cauza volumului mare de credite neperformante acordate în special în anii 2010, 2011 şi prima jumătate a anului 2012. Banca Naţională a avertizat în mod oficial de nenumărate ori reprezentanţii Statului din Consiliul Băncii de Economii S.A despre neregulile identificate în activitatea de creditare a acesteia şi riscurile de pierderi semnificative aferente“, se precizează într-un comunicat al BNM.

Autoritatea de reglementare în sistemul bancar cere ferm noului Consiliu al Băncii de Economii şi acţionarilor băncii "să întreprindă măsuri hotărâte pentru redresarea situaţiei băncii şi protejarea intereselor clienţilor acesteia. Măsurile de remediere în cauză, cuprind, dar nu se limitează la: colectarea susţinută a creditelor restante, executarea neîntârziată a gajului aferent creditelor neperformante, accelerarea vânzării activelor luate deja în posesie în schimbul creditelor nerambursate şi recapitalizarea băncii, printr-o majorare a capitalului social“.

"În acelaşi timp, creditele compromise ale Băncii de Economii şi practica de creditare anterioară trebuie sa fie investigate de organele abilitate de anchetă, pentru a trage la răspundere persoanele implicate şi a preveni producerea unor astfel de situaţii în viitor“, cere administraţia BNM.

Totodată Banca Naţională mai constată că deşi Banca de Economii se confruntă cu probleme de calitate a portofoliului de credite, "aceasta menţine o lichiditate sporită, mult peste media în sistemul bancar, ceea ce îi permite să-şi continue activitatea în condiţii normale şi să-şi onoreze toate obligaţiile“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Cristina Lupan
31.01.2013, 13:42:28

Gurău a venit cu probe că Filat poartă vina pentru situația creeată la BEM. CE importanță are de cînd au apărut aceste probleme? Important este că știm cine-i vinovatul. Să mai zică Filat că Plahotniuc a facut atacuri raider. Acum deja știm cine se ocupă cu așa gen de activități.

marin marco
31.01.2013, 15:02:42

Scenariul din 2011 regizat de Filat si acele atacuri raider facute tot de el, acum s-au concretizat. Si vedem clar ca in spatele acestor scheme este seful de la guvern, care a actionat cu ajutorul lui Platon si Bodiu. Cel mai grav este ca a facut o campanie de demigrare si manipulare a opiniei publice atacind colegii din alianta.

Cetateni RM
31.01.2013, 16:57:01

Problema bancii este ca Filat a pus mina pe ea, si acum nu vrea doar sa o controleze, vrea pur si simplu sa puna mina pe banca. DEMISIA FILAT !