Economie

articolul anterior articolul urmator

BERD îşi va mări pachetul de acţiuni investite în Victoriabank

0
19 Jan 2015 11:11:24
Autor: Grecu Doina
BERD ar putea deţine 50% din acţiunile Victoriabank. FOTO Arhivă Adevărul
BERD ar putea deţine 50% din acţiunile Victoriabank. FOTO Arhivă Adevărul

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a primit aprobarea de a-şi mări participaţia la Victoriabank, de la 15,06% din acţiunile deţinute în prezent până la 50%.

Scopul acesteia este de a restabili guvernanţa corporativă a băncii şi de a asigura performanţa ei financiară afirmă Henry Russell, director al departamentului BERD pentru instituţii financiare din Moldova, Belarus, Ucraina şi Balcanii de Vest, transmite IPN.
 
Mărimea exactă a pachetului de acţiuni ce vor fi achiziţionate de BERD nu a fost stabilită încă, aceasta depinzând de evoluţiile de pe piaţă. Măsurile întreprinse sunt rezultatul suspendării activităţii consiliului de administraţie al Victoriabank, printr-o hotărâre judecătorească, creându-se o situaţie în care acţionarii nu pot exercita influenţa asupra managementului băncii, susţine BERD.
 
„Vom continua să lucrăm îndeaproape cu Guvernul şi autorităţile de reglementare din Moldova pentru a asigura ca doar investitorii transparenţi, respectabili şi demni de încredere să poată deţine acţiuni la Victoriabank şi în băncile din ţară la mod mai general. Sectorul bancar trebuie să servească economia ţării şi nu interesele unor grupuri netransparente”, susţine Henry Russell.
 
BERD a investit în acţiunile Victoriabank în 1995, alături de fondatorii băncii, pentru a sprijini o bancă privată, deţinută de oameni de afaceri locali, disciplinată din punct de vedere comercial şi cu înalte standarde de integritate şi guvernanţă corporativă. Acest scop a fost zădărnicit în 2006, atunci când controlul asupra consiliului de administraţie al Victoriabank a trecut către un grup de acţionari netransparenţi, inacceptabili pentru BERD şi alţi acţionari.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările