Economie

articolul anterior articolul urmator

Berlin Economics: Agricultura din R. Moldova trebuie să se orienteze spre procesarea cerealelor

0
19 Aug 2021 09:49:16
Autor: Iurii Botnarenco

Agricultura din Republica Moldova trebuie să se orienteze spre procesarea cerealelor pentru export, fapt ce va asigura venituri mai mari în economie. Totodată, e nevoie de majorarea cotei de export pentru prunele moldoveneşti, mai ales în stare proaspătă, transmite IPN.

Sunt recomandări ale echipei economice germane de consultanţă în domeniul economic „Berlin Economics”, care a elaborat un studiu privind exportul produselor agricole moldoveneşti în Uniunea Europeană (UE). Rezultatele studiului au fost prezentate la Chişinău, în cadrul unei şedinţe la care a participat şi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

Consilierul german de politică economică, Ricardo Giucci, a menţionat că Republica Moldova are potenţial mare de export a strugurilor şi merelor.

„Majoritatea produselor horticole sunt exportate în Federaţia Rusă. Însă, pentru a înregistra o evoluţie ascendentă a valorii produselor horticole în Uniunea Europeană şi pentru a obţine avantaje competitive pe termen lung, sectorul horticol are nevoie de diversificare, investiţii şi dezvoltare axată pe inovaţii, în conformitate cu rigorile Uniunii Europene”, a menţionat expertul german, citat într-un comunicat de presă al ministerului.

Potrivit ministrul Viorel Gherciu, agenda Guvernului de la Chişinău are ca prioritate sporirea accesului producătorilor agricoli pe pieţele externe. „Astfel, avem nevoie de recomandări pentru acţiuni concrete. Prin prisma analizelor elaborate, vor fi informaţi producătorii agricoli despre noile oportunităţi şi vom putea crea noi condiţii de facilitare a exportului de produse agricole”, a notat oficialul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările