Economie

articolul anterior articolul urmator

BNM va avea competenţe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar

0
11 Sep 2020 15:47:55
Autor: Iurii Botnarenco

Banca Naţională va deţine competenţe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar. Mai exact, BNM va licenţia, autoriza, emite avizul pentru înregistrarea de stat, va reglementa şi supraveghea activitatea asigurătorilor, reasigurătorilor şi a intermediarilor în asigurări sau în reasigurări. Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege votat în lectură finală în Parlament, transmite IPN.

De asemenea, BNM va avea competenţe asupra Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule din Republica Moldova, asociaţiilor de economii şi împrumut, birourilor istoriilor de credit şi a organizaţiilor de creditare nebancară. 

Competenţele de supraveghere a sistemului financiar non-bancar vor preluate de BNM de la Comisia Naţională a Pieţei Financiare începând 1 iulie 2023. Perioada de tranziţie este necesară pentru organizarea de către BNM a activităţii sale în condiţiile supravegherii noilor sectoare.

Autorul proiectului, care este Guvernul, menţionează că prevederile respective derivă din necesitatea consolidării întregii pieţe financiare, precum şi pentru a preveni eventuale riscuri aferente sectorului financiar nebancar.

„Arhitectura de reglementare propusă prin proiect este una pe larg aplicată la nivel mondial şi se explică prin experienţa Băncii Naţionale a Moldovei în domeniul supravegherii, acumulată în procesul de reformare a sectorului bancar prin alinierea la cele mai bune practici şi standarde internaţionale în domeniu”, se arată în nota informativă a proiectului.

În prezent, atribuţiile respective sunt exercitate de CNPF. În urma adoptării legii, autoritatea acesteia se va extinde asupra emitenţilor de valori mobiliare, participanţilor profesionişti la piaţa financiară nebancară şi investitorilor pieţei de capital, fondurilor nestatale de pensii.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările