Bugetul Republicii Moldova pentru 2014, în blocaj electoral: proiectul n-a ajuns încă nici măcar la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile încă nu au ajuns la o înţelegerile privind "pomenile electorale" din bugetul anului 2014 FOTO Tudor Iovu
Autorităţile încă nu au ajuns la o înţelegerile privind "pomenile electorale" din bugetul anului 2014 FOTO Tudor Iovu

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor n-a fost făcut public deocamdată, deşi trebuia să fie aprobat deja de Guvern. Reprezentanţii businessului spun că s-au obişnuit cu întârzierile, iar experţii presupun că guvernanţii încă nu s-au înţeles ce cadouri electorale să le ofere alegătorilor în preajma parlamentarelor

Conform legislaţiei, proiectul principalei legi în baza căreia este guvernată ţara pe parcursul unui an urma să fie publicat la începutul lunii septembrie, aprobat de Guvern până pe 1 octombrie şi transmis în Parlament. Până în prezent însă documentul rămâne o necunoscută. Autorităţile nu oferă explicaţii clare privind  cauzele tergiversării, dar promit că până la finele lunii noiembrie 2013 Legea bugetului de stat va fi adoptată şi de Guvern, şi de Parlament.

ÎNTÂRZIEREA A DEVENIT O REGULĂ

În acelaşi timp, incertitudinea ce domină în jurul bugetului de stat are un impact negativ asupra businessului. E vorba de peste o sută de mii de firme, mari şi mici, cu afaceri totale de zeci de miliarde de lei, cu sute de mii de angajaţi şi care au nevoie să ştie pe ce creştere economică mizează Guvernul la anul, care vor fi cheltuielile, ce deficit e prognozat, care va fi inflaţia, cum va evolua cursul valutar, ce proiecte de investiţii vor fi finanţate de la buget etc.

„Nu este o situaţie inedită. Deja ne-am obişnuit cu aceste întârzieri, care au devenit o regulă nescrisă din 2009 încoace. Prevederile politicii bugetar-fiscale pentru 2014 ar fi trebuit să fie cunoscute încă în lunile mai-iunie. E adevărat că în acest an atestăm şi un mic progres, Ministerul Finanţelor se mai consultă cu noi în privinţa politicii bugetare şi a celei fiscale, spre deosebire de anul trecut când acest dialog a fost practic nul“, susţine Dinu Armaşu, directorul Asociaţiei Investitorilor Străini.
Managerul şi-a exprimat regretul că documentele prezentate spre discuţii conţin puţine lucruri ce ar duce la îmbunătăţirea mediului de afaceri.

MAJORAREA LEFURILOR PENTRU JUDECĂTORI, O BARIERĂ

Dumitru Budianschi, director de programe la centrul Expert-Grup, nu vede o problemă majoră în faptul că întârzie publicarea şi adoptarea legii bugetului. „Este evident că există o întârziere a procesului bugetar, dar trebuie să remarcăm că se respectă o anumită coerenţă a acestuia. Astfel, dacă anul trecut politica bugetar-fiscală şi legea bugetului au fost adoptate, practic, concomitent, în acest an avem o discuţie asupra primului document. Ca urmare, a fost revizuit deja de autorităţi, ţinându-se cont şi de unele recomandări ale lumii de afaceri şi societăţii civile“, a spus expertul.

În opinia lui Budianschi, există câţiva factori majori ce provoacă tergiversarea şi creează incertitudine în privinţa bugetului pentru 2014.
„Pe lângă faptul că întârzie adoptarea politicii bugetar-fiscale, o altă cauză ce împiedică finalizarea şi adoptarea legii bugetului este incertitudinea privind Legea finanţelor publice locale: va fi implementată din anul 2014 sau din 2015. O altă constrângere o reprezintă iniţiativa privind triplarea salariilor judecătorilor. Este vorba de o sumă mare şi Ministerul Finanţelor trebuie să identifice sursa de acoperire a majorării“, a mai explicat Dumitru Budianschi.

„Un alt factor, deloc neglijabil, este faptul că în anul 2014 ar urma să aibă loc alegeri parlamentare şi partidele de la guvernare au grijă să includă în buget unele finanţări cu tentă electorală“, constată economistul.

A FOST NEVOIE DE O COORDONARE CU FMI

Deputatul Valeriu Guma, secretarul Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, spune că există toate premisele ca Legea bugetului de stat şi celelate documente să fie adoptate de Guvern şi Leagislativ până la finele lunii noiembrie. Totodată, el are o altă explicaţie a tărăgănării procesului bugetar.

"Întârzierea este cauzată, în special, de faptul că a fost nevoie ca toţi parametrii bugetari să fie coordonaţi cu misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), dar şi cu alte organisme financiare internaţionale“, Valeriu Guma, deputat

„Legea finanţelor publice locale nu are nicio legătură cu asta. Întârzierea este cauzată, în special, de faptul că a fost nevoie ca toţi parametrii bugetari să fie coordonaţi cu misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), dar şi cu alte organisme financiare internaţionale“, ne-a declarat deputatul PD.
Cât despre deficitul bugetar-record planificat pentru anul viitor la 3,84 miliarde de lei (circa 3,6% din PIB), Valeriu Guma a spus că acesta ar fi „un lucru benefic pentru ţară“. „Asta e prognozat şi chiar am vrea să avem o astfel de cifră, dar nu cred că în 2014 vom avea un deficit mai mare de 2,6% din PIB“, a mai adăugat parlamentarul.

Anatol Arapu este ministrul Finanţelor al Republicii Moldova

Anatol Arapu ocupă funcţia de ministru al Finanţelor de la mijlocul lunii august FOTO Tudor Iovu

Solicitaţi de „Adevărul“, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au comunicat doar că „proiectul bugetului este pe ultima sută metri, fiind definitivate toate punctele cu partenerii externi, patronate, sindicate şi ministere, şi în curând va fi remis Guvernului spre aprobare“.

Cheltuielile vor creşte de două ori mai mult decât veniturile

Un proiect de buget pentru 2014 a fost elaborat până la vizita misiunii FMI în Moldova din septembrie 2013. Documentul prevede o creştere cu 15,5% a cheltuielilor bugetare faţă de 2013, până la 43,55 de miliarde de lei, în timp ce veniturile ar urma să se majoreze doar cu 7,6%, până la 39,7 miliarde. Astfel, deficitul bugetar ar urma să ajungă la nivelul-record de 3,84 miliarde de lei. Deşi grosul cheltuielilor, circa 64,5%, va fi în continuare direcţionat pentru sectorul social, cea mai importantă creştere - cu circa 50% - o vor avea alocaţiile pentru transporturi şi drumuri.

“Un alt factor, deloc neglijabil, este faptul că în anul 2014 ar urma să aibă loc alegeri parlamentare şi partidele de la guvernare au grijă să includă în buget unele finanţări
cu tentă electorală.
Dumitru Budianschi expert

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite