Economie

articolul anterior articolul urmator

CALM: Sistemul unitar de salarizare discriminează categoriile mijlocii de funcţionari

0
25 Nov 2018 09:53:08
Autor: Dan Anghel

Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar discriminează categoriile mijlocii de funcţionari, pentru că anulează posibilitatea obţinerii de prime şi suplimente la salariu. În afară de salariu, funcţionarii nu vor putea esenţial să-şi sporească remunerarea în funcţie de performanţe. Opinia a fost exprimată pentru IPN de către directorul executiv al Congresului Autorităţilor Publice Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui.

Potrivit directorului CALM, ca şi concept, legea în cauză este un pas înainte, doar că nu s-a ţinut cont de particularităţile administraţiei publice locale. Pentru conducătorii din administraţia publică şi pentru cei de la treptele inferioare, legea îmbunătăţeşte situaţia sau, cel puţin, o păstrează. În schimb, categoriile mijlocii de funcţionari: secretarii, contabilii, alţi funcţionari din cadrul Primăriei, au de pierdut. „Această lege nu aduce îmbunătăţire pentru această categorie, una dintre principalele categorii din APL, practic pe care se ţine întreg APL-ul. Aici sunt vizaţi nu doar cei la nivel local, dar şi la nivel central”, a spus Viorel Furdui.
 
Potrivit directorului CALM, practic toată administraţia publică locală, în partea flexibilă a remuneraţiei, a fost pusă cu autorităţile centrale în acelaşi rând. „Limitarea sporurilor lor la 20% din salariul de bază  nu este întemeiată şi contrară principiilor constituţionale ale autonomiei locale. APL beneficiază de autonomie organizaţională, bugetară şi financiară special, are venituri proprii şi are dreptul la o politică proprie de cadre. Prin această lege se limitează drepturile APL”, a spus Viorel Furdui. Directorul CALM susţine că s-au admis astfel de lacune deoarece în elaborarea legii nu au fost implicaţi reprezentanţi ai APL.
 
Viorel Furdui susţine că prin implementarea sistemului de salarizare în cauză APL-urile riscă să rămână fără veriga cea mai importantă a administraţiei publice locale. „Tot mai mulţi decid să plece din APL, oameni cu experienţă, calitativi. Legea nu-i stimulează să râmână, chiar dacă acesta a fost unul din scopurile anunţate la începutul elaborării legii”, a mai spus directorul CALM.
 
Sistemul unitar de salarizare a fost votat în lectură finală vineri, 23 noiembrie. Caracterul unitar se va aplica tuturor categoriilor de angajaţi din sectorul bugetar. Se stabileşte o grilă de salarizare, cu clase, cărora li se atribuie un coeficient. Acesta se înmulţeşte cu valoarea de referinţă care stabileşte salariul pentru clasa respectivă de salarizare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările