Economie

articolul anterior articolul urmator

Carburanţii s-au ieftinit în Moldova cu 20 de bani

0
1 Feb 2020 10:11:17
Autor: Iurii Botnarenco

După ce, acum două săptămâni, preţurile la benzină şi motorină s-au majorat în medie cu 70 de bani, iar la gazul lichefiat cu un leu, petroliştii anunţă ieftiniri de aproximativ 20-25 de bani, transmite IPN.

Preţul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, care a ajuns să coste după majorări 19,20 lei, a scăzut cu 25 de bani. Ieftinirea este similară şi pentru gazul lichefiat, care a ajuns acum să coste 10,80 lei. Un litru de motorină, care costa 17,05 lei, a ajuns mai ieftin cu 20 de bani.

Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni preţurile plafon la benzină şi motorină, însă, în martie 2019, Agenţia a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliştii stabilesc de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat, fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%. În termen de trei zile de la afişarea noilor preţuri, petroliştii urmează să prezinte calculele de rigoare.

După majorările anunţate acum două săptămâni, autorităţile au discutat despre posibilitatea revenirii la preţurile plafon pentru carburanţi. În acest sens, Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Ministerul Finanţelor şi ANRE urmau să examineze efectele modificării modului de reglementare a preţurilor la carburanţi. „Nu cred că este corect să lăsăm la discreţia agenţilor economici formarea preţurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influenţez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceţi această analiză urgent şi să veniţi cu propuneri. Cotaţiile pentru motorină au scăzut, acciza a crescut nesemnificativ, iar preţul de vânzare a motorinei a crescut esenţial. Vă rog să găsiţi unde operatorii economici ascund o parte mare a veniturilor”, declara atunci premierul.

https://www.ipn.md/ro/carburantii-s-au-ieftinit-cu-20-de-bani-7966_1071202.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii