Economie

articolul anterior articolul urmator

Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei: Proiectul privind realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare trebuie revizuit

0
26 Apr 2016 14:36:50
Autor: Dan Anghel
Declaraţiile au fost făcute de Galina Bostan, preşedintele Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei
Declaraţiile au fost făcute de Galina Bostan, preşedintele Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei

Proiectul legii ce prevede realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pe anul 2016 nu conţine o fundamentare economico-financiară privind implementarea lui. În plus, nota informativă a proiectului nu conţine o analiză a nivelului de compatibilitate cu reglementările corespondente ale legislaţiei comunitare, sunt de părere experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), care au efectuat analiza proiectului de lege.

În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, preşedinta Centrului, Galina Bostan, a menţionat că la adoptarea proiectului în lectura întâi în Parlament nu s-a ţinut cont de termenul de cooperare cu societatea civilă, ceea ce constituie un factor negativ. „Trebuie să remarcăm că nota de fundamentare a proiectului este extrem de voluminoasă şi autorii au depus o muncă considerabilă pentru a o elabora. Cu părere de rău, în mare parte această fundamentare descrie conţinutul normelor propuse, înloc să fie descrise motivele de ce se propun aceste modificări”, a declarat Galina Bostan. Potrivit preşedintei CAPC, există riscul ca autorităţile să spună peste o perioadă că aceste modificări nu este posibil de aplicat din lipsă de fundamentare şi, respectiv, va trebui modificat documentul.
 
Totodată, experta menţionează că autorii proiectului nu au inclus în nota informativă fundamentarea economico-financiară, precum nu au făcut nicio referinţă la vreo evaluare a cheltuielilor acestui proiect. Potrivit ei, proiectul nu conţine nici analiza impactului de reglementare, aceasta era absolut necesară.
 
Galina Bostan este de părere că prin introducerea impozitului pe avere, prevăzută de proiect, ar fi posibilă discriminarea anumitor categorii de persoane. Totodată, în proiect au fost depistate trimiteri la norme care nu există.
 
Expertul Centrului „Expert-Grup”, Dumitru Budeanschi, a afirmat că numărul mare de modificări într-un singur act legislativ reprezintă un risc corupţional mare. „Întotdeauna într-un document mare, cu prevederi stufoase se strecoară stipulări care apără anumite interese înguste şi se scapă, probabil, lucruri esenţiale”, a menţionat expertul.
 
Experţii au concluzionat că prevederile proiectului, în general, nu contravin legislaţiei. Totuşi, pentru a exclude eventuale prevederi concurente cu alte prevederi ale legislaţiei, ar fi oportună analizarea suplimentară.
 
Analiza a fost realizată în cadrul proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative”, susţinut de Ambasada Olandei la Bucureşti.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările