CHIŞINĂU: Taxe şi accize mai mari din anul 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Chişinău planifică să introducă de la 1 ianuarie impozite noi sau să le majoreze pe cele existente. Şefii de la Finanţe spun că măsura se impune pentru a aduna mai mulţi bani la buget, dar şi pentru a armoniza legislaţia cu cea europeană.

Printre noutăţile fiscale pe care ni le pregătesc autorităţile se numără reintroducerea, începând cu anul viitor, a impozitului pe venitul agenţilor economici, în mărime de 12%. Şi asta după ce patru ani, din 2008, a fost în vigoare cota zero la acest impozit, ceea ce a afectat grav veniturile autorităţilor publice locale. Doar bugetul Capitalei a ratat venituri anuale de circa 500 de milioane de lei.

AVEM CELE MAI
MICI IMPOZITE DIN REGIUNE

Cu toate acestea, cota impozitului pe venitul agenţilor economici va rămâne una dintre cele mai reduse din regiune. În plus, autorităţile intenţionează să introducă un impozit pe venit unic, de 4% din cifra de afaceri anuală de până la 600.000 de lei a agenţilor economici din micul business.
Totodată, este prevăzută diminuarea de la 15% la 6% a cotei impozitului reţinut la sursă din venitul obţinut de agenţi economici şi cetăţenii rezidenţi şi nerezidenţi sub formă de dividende.
Vor urma mai multe modificări şi la TVA şi accize la unele tipuri de mărfuri, ceea ce va duce inevitabil la scumpirea acestora. Astfel, TVA la zahăr urmează a fi majorat de la 8% la 20%. Producătorii autohtoni şi-au exprimat deja rezervele faţă de această intenţie, susţinând că ea va duce la majorarea preţurilor şi la scăderea competivităţii zahărului moldovenesc pe piaţă.

ZAHĂR, ŢIGĂRI
ŞI TĂRIE MAI SCUMPĂ

Potrivit lor, în majoritatea statelor UE şi a celor din regiune, la zahăr se aplică TVA de 8-12%. De asemenea, se preconizează a fi majorate cu 6,9% accizele la importul de produse petroliere şi derivatele acestora în Republica Moldova. Reprezentanţii companiilor petroliere spun că în urma ajustării accizelor la rata inflaţiei, preţul benzinei şi al motorinei va sălta cu 6-7% sau cu aproximativ un leu la litru.
Vor fi majorate semnificativ, de patru ori, şi accizele la ţigări, care până în anul 2014 ar mai putea creşte de circa 12 ori faţă de cota actuală. Şi la băuturile alcoolice tari va creşte acciza. În schimb, va fi anulat accizul pentru articolele din cristal, la vin şi mustul de struguri. Ultima intenţie va stimula dezvoltarea sistemului vitivinicol din ţară, susţin experţii.

Cetăţenii,
impozitaţi pe vechi

Sistemul progresiv de impozitare a veniturilor cetăţenilor şi cotele de impozit vor fi menţinute în anii 2012-2014 la nivelul actual, în timp ce scutirea anuală personală, scutirile personale majore şi cele pentru persoanele întreţinute vor creşte. Persoanele fizice vor plăti un impozit de 7% pe veniturile de până la 25.200 de lei anual şi, respectiv, 18% pe veniturile ce depăşesc această sumă. Se propune să fie majorată scutirea personală anuală de la 8.100 de lei, cât e acum, până la 9.480 de lei, în 2014. Scutirea pentru persoanele întreţinute va creşte de la 1.800 de lei la 2.040 de lei în 2014.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite