Economie

articolul anterior articolul urmator

Chiril Gaburici: Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al ţării

4
21 May 2019 15:07:58
Autor: Dan Anghel
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Din momentul punerii în aplicare a DCFTA, configuraţia comerţului extern al Republicii Moldova s-a schimbat, Uniunea Europeană devenind principalul partener comercial al ţării, cu o pondere de 70% în cazul exporturilor şi 50% în cazul importurilor.

Cifrele au fost invocate la întrevederea ministrului economiei şi infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unei întâlniri cu Cecilia Malmström, comisarul Uniunii Europene pentru comerţ, la Kiev, Ucraina, unde în perioada 20-21 mai se desfăşoară a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerţului.
 
Potrivit ministrului, datorită UE s-a reuşit crearea multiplelor oportunităţi pentru dezvoltarea economică şi durabilă a Republicii Moldova. „Vom continua să muncim şi în continuare în această direcţie şi să respectăm angajamentele”, a declarat Chiril Gaburici.
 
Comisarului european, Cecilia Malmström, a menţionat că apreciază faptul că Republica Moldova, în relaţiile sale de cooperare, a identificat, a dezvoltat şi a promovat iniţiative de facilitare a comerţului. Uniunea Europeană este un partener de încredere, dispus să acorde şi în continuare asistenţa necesară pentru ca Republica Moldova să implementeze toate prevederile Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi să maximizeze utilizarea potenţialului de ţară, astfel asigurând o dezvoltare sustenabilă.
 
La cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerţului participă reprezentanţi de nivel înalt din ţări ale Parteneriatului Estic, şi anume: Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, sub auspiciile comisarului Uniunii Europene pentru comerţ, Cecilia Malmström.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

BULAT ION
21.05.2019, 15:25:07

si logic spre asta a si pretins guvernul Filip

-1 (1 vot)
Vasiliev Slavic
21.05.2019, 16:16:11

Și asta e evident la câte progrese și reforme pozite au fost făcute de către guvernul Filip!

-1 (1 vot)
giulianni_007
21.05.2019, 18:56:11

Ca de obicei aceiasi membri de partid(pedistii) sint tot timpul la munca cu comentarii dintre cele mai aiurite!!!Liber schimbul cu UE nu este un merit nici al lui PD,nici al lui Plaha sau Filip,natarailor,astia cu sloganuri ieftine de tip comunist ci este un privilegiu oferit de UE tarilor din Parteneriatul Estic de citiva ani de zile!!!

Traian Decebal
21.05.2019, 19:13:42

Gaburici- pacalici, sinteti toti o banda de hoti...

+1 (1 vot)