Cine va câştiga de pe urma interzicerii tichetelor la benzină şi motorină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Republicii Moldova a decis ca după 30 septembrie să fie sistată vânzarea produselor petroliere cu ajutorul tichetelor. Este a opta tentativă din ultimii şapte ani. Unii petrolişti susţin că autorităţile nu i-au consultat.

La doar o săptămână după ce a aprobat o hotărâre prin care utilizarea tichetelor în comerţul cu produse petroliere era permisă doar până la 30 septembrie, Guvernul Iurie Leancă a revenit joia trecută asupra subiectului, adăugând o excepţie: pentru cei care au cumpărat tichetele la licitaţiile de achiziţii publice, termenul este de 31 decembrie.

PROIECT PROMOVAT DE UN FOST MANAGER DE LA LUKOIL

Graba cu care au fost modificate aceste termene a stârnit deja mai multe semne de întrebare asupra bunelor intenţii ale Guvernului. Mai ales că documentul a fost promovat de Anatol Arapu, ministrul Finanţelor, care anterior a lucrat mai mult de zece ani pentru gigantul rus Lukoil, a cărui subsidiară este cea mai mare companie petrolieră din Republica Moldova.
Autorul îşi argumentează proiectul prin faptul că „vânzarea produselor petroliere prin intermediul tichetelor stimulează evaziunea fiscală de la plata TVA, prin faptul că o parte din vânzări nu sunt reflectate în evidenţa contabilă“.

Ministerul Finanţelor nu aduce, însă, nicio cifră privind valoarea evaziunii fiscale şi nici eventualele beneficii ale bugetului. Patru ani în urmă un proiect asemănător a fost promovat de ex-ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa. El menţiona că eliminarea tichetelor ar putea aduce venituri suplimentare la buget de 270 de milioane de lei. Cu toate acestea, proiectul de hotărâre s-a prăfuit până acum la Guvern.

BENZINA DOAR ÎN NUMERAR SAU CU CARDUL BANCAR

Potrivit documentului adoptat, companiile petroliere sunt obligate să comercializeze produsele doar în numerar, prin transfer bancar, în baza cardurilor bancare sau a cardurilor corporative valorice.
Totodată, preţurile indicate pe panourile de la benzinării „trebuie să corespundă, în mod obligatoriu, preţurilor fixate în aparatul de casă şi control cu memorie fiscală“. Adică să nu fie ca în prezent, când, deşi la panou este afişat un preţ, automobiliştii pot procura benzină, gaz lichefiat sau motorină cu 20-30 de bani mai ieftin.
Din documentul Guvernului rezultă că iniţiativa ar fi benefică şi pentru proprietarii de benzinării, care suportă pagube imense de la utilizarea tichetelor.

AUTORII NU I-AU CONSULTAT ŞI PE PETROLIŞTI

„E bine că le-au interzis. De mult trebuiau să o facă pentru că ne crea mai multe probleme“, a declarat Victor Ghiţu, directorul Uniunii Importcompetrol.
Reprezentanţii celui mai mare operator au refuzat să comenteze eliminarea tichetelor. „Să vedem decizia în «Monitorul Oficial» şi apoi, poate, că vom comenta“, ne-a spus un reprezentant de la departamentul marketing al companiei Lukoil. Aceeaşi reacţie au avut şi alţi manageri de întreprinderi, susţinând că cei de la Guvern nu s-au consultat cu ei.

CIRCA 70% DIN BENZINĂ SE VINDE CU TICHETE

Efectele deciziei ar putea fi grave pentru unii operatori. Conform unor estimări ale Ministerului Finanţelor din 2010, circa 70% din comerţul cu amănuntul cu carburanţi se face prin intermediul tichetelor. Ţinând cont de perioada scurtă impusă de Guvern pentru a elimina această formă de plată, ar putea apărea probleme financiare majore la unele companii, care vor trebui să se adapteze la noile condiţii şi, în plus, să compenseze pierderile pentru acei care au deja procurate tichete valabile în următoarea jumătate de an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite