Clasamentul performanţei bancare din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldova-Agroindbank (MAIB), urmată de Mobiascancă, Moldindconbank (MICB) şi Victoriabank se clasează în topul băncilor comerciale cu cele mai bune performanţe. Clasamentul a fost elaborat de către experţii Centrului analitic independent Expert-Grup.

Pentru aceste bănci, marea majoritate a indicatorilor calculaţi continuă să se încadreze în limitele agreate de practica bancară. În mod particular, aceste bănci excelează la compartimentul profitabilitate şi indicatori de piaţă, fapt ce presupune deţinerea unei cote semnificative în piaţa naţională de servicii bancare, transmite IPN.

De asemenea, indicatorii privind adecvarea capitalului şi cei de lichiditate se situează în apropiere de media înregistrată în sector, dar puţin peste limitele recomandate de literatura bancară, fenomen de altfel caracteristic mai multor bănci. Solid capitalizate în contextul procesului de transpunere a normelor Basel III, şi cu active lichide în exces urmare constrângerilor existente în procesul de creditare, băncile suportă costuri de oportunitate, costuri care reflectă dezvoltarea redusă a sistemului financiar naţional şi a mecanismului general de intermediere.

Totodată, pentru trei bănci (MAIB, VB şi MICB) continuă aplicarea unor regimuri speciale de activitate, respectiv monitorizare intensivă şi intervenţie timpurie, fapt ce presupune condiţii relativ diferite decât pentru restul băncilor. Monitorizarea îndeaproape a acestor bănci se datorează persistenţei în continuare a unor vulnerabilităţi legate de acţionariat, guvernanţa corporativă sau gestiunea riscurilor, situaţie redată şi de calitatea mai puţin bună a activelor.

În continuarea clasamentului se regăsesc băncile de talie medie, urmate de cele caracterizate de o cotă de piaţă mică sau o profitabilitate redusă. Nivelul redus de profit acumulat şi calitatea scăzută a activelor afectează rezultatele generale ale băncilor din partea de jos a clasamentului. Astfel, cota de piaţă redusă pe majoritatea segmentelor de servicii bancare sau ponderea înaltă a creditelor calificate ca fiind neperformante sunt principalele elemente care reduc, într-o anumită măsură, capacitatea unor bănci de a avansa în clasamentul general al performanţei bancare generale. Chiar şi aşa, aceste bănci continuă a fi suficient capitalizate şi lichide în contextul unei politici investiţionale conservatoare şi mult mai prudente de acordare a creditelor. De asemenea, volumul provizioanelor formate tind să acopere suficient eventualele pierderi şi riscuri de pe urma activităţii de creditare.

Potrivit Expert-Grup, clasamentul performanţei bancare nu este un indicator pentru adoptarea deciziilor de plasare a economiilor sau atragere a finanţărilor. Astfel, acesta reprezintă mai degrabă o sursă de informare asupra rezultatelor generate de fiecare bancă în parte în funcţie de nivelul mediu generat de sectorul bancar la nivel agregat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite