Economie

articolul anterior articolul urmator

Compensaţii la gaze pentru agenţii economici din R. Moldova

0
31 Jan 2022 14:29:22
Autor: Iurii Botnarenco

Guvernul propune acordarea compensaţiilor agenţilor economici pentru primii 500 de metri cubi de gaze consumaţi. Această măsură acoperă consumul integral a mai mult de jumătate dintre abonaţii Moldovagaz. Compensaţiile respective vor aplicate, la fel ca şi noile tarife, retroactiv – din 1 ianuarie. Anunţul a fost făcut de către premierul Natalia Gavriliţa într-o conferinţă de presă luni, 31 ianuarie, transmite IPN.

„Este un program care va avea acelaşi mecanism ca şi compensarea pentru gospodăriile casnice. Va fi compensarea directă în factură. Ambele decizii, atât creşterea compensaţiilor pentru consumatorii casnici, cât şi compensarea primilor 500 de metri cubi pentru agenţii economici abonaţi la Moldovagaz, vor fi luate la şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale de mâine”, a notat şefa executivului.

În paralel se va lucra la un program de susţinere a industriilor de importanţă socială, cum ar fi producerea pâinii, a laptelui etc. De asemenea, se va lucra la mecanisme de sprijin şi pentru industriile care sunt afectate disproporţionat. Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieşire din reţelele de distribuţie de presiune joasă (pentru consumatorii casnici) s-a majorat de la 10,19 lei la 14,060 lei pentru un metru cub (fără TVA). Tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieşire din reţelele de distribuţie de presiune medie s-a majorat de la 8,58 lei la 12,450 lei pentru un metru cub (fără TVA), iar de presiune înaltă – de la 8,268 lei la 12,132 lei pentru un metru cub. Noile tarife vor fi aplicate retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2022.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările