Conducta peste Prut a speriat Gazpromul. Concesii pentru Chişinău la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul Moldova
FOTO Adevărul Moldova

Negocierile de vineri de la Moscova s-au încheiat cu decizia de a fi prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova de concernul rus Gazprom, informează Moldpres. La negocieri au participat Andrian Candu, ministru al Economiei de la Chişinău, şi Alexandr Medvedev, vicepreşedintele concernului rus, director general al „Gazprom Export”.

Adrian Candu a precizat că este posibilă o scădere a preţului la gaze. „Noi credem şi avem argumente economice în acest sens că preţul poate fi redus cu 3-5 dolari”, a declarat ministrul de la Chişinău. Preţul de achiziţie a gazelor de la Gazprom în prezent este de 374 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Contract cu creştere a preţului

Urmează ca specialiştii de la Moldovagaz şi Ministerul Economiei să poarte negocieri cu concernul Gazprom în vederea semnării unui acord de prelungire a contractelor. Contractul privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale şi respectiv Contractul privind condiţiile de tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova în perioada 2007-2011 încheiate între Gazprom şi Moldovagaz, care au expirat la 31 decembrie 2011, au fost prelungite consecutiv în următorii ani.

Contractul în vigoare a fost semnat în decembrie 2006 şi prevedea majorarea treptată a preţului de import. În consecinţă, preţul de achiziţie a crescut de la o medie de 76,1 dolari SUA pentru o mie de metri cubi în 2005 pînă la circa 400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz în 2013. Ca urmare, au crescut şi tarifele, iar piaţa gazelor naturale a intrat în anul 2007 pe un trend descendent. Importul de gaze a scăzut de la 1418,6 milioane metri cubi în anul 2005 pînă la 1031 milioane metri cubi în 2013, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

Blocaj pe Prut

Deşi conducta de gaze din România a reuşit să treacă graniţa în Republica Moldova, totuşi gazele nu vor trece mai mult de 2% din capacitatea acestei conducte, conform expertei poloneze Anita Sobjak citată de Europa Liberă. Principala problemă este reprezentată de faptul că în prezent Gazprom deţine o cotă de 51% din acţiunile companiei moldoveneşti de gaze, Moldova Gaz. O altă piedică în aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze de la vest este reprezentată de blocajul legislativ: deşi trebuiau să existe legi care să separe furnizarea energiei de transportul şi distribuţia ei, acest lucru nu s-a  întâmplat în realitate.

Conform expertei Anita Sobjak au fost înfiinţate câteva companii subsidiare ale Moldovei Gaz care să se ocupe de diferite etape ale distribuţiei de gaze, dar nu a avut loc separarea lor reală de Moldova Gaz. În această situaţie, Gazprom şi-a păstrat practic monopolul deplin în Republica Moldova, mai ales că deţine 51% din acţiunile Moldovagaz – în vreme ce Guvernul de la Chişinău are doar 36% din acţiuni, restul fiind deţinute de Transnistria.

Premierul Iurie Leancă a declarat recent într-o emisiune televizată că nu s-a reuşit stabilirea unei formule de import a gazului din România, deoarece reţeaua de distribuţie aparţine Moldovagaz, unde acţionar majoritar este concernul rus Gazprom.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite