Economie

articolul anterior articolul urmator

Costurile de construcţie a conductei Iaşi-Ungheni s-au mărit cu 30%, iar termenul de finalizare este anul 2015

4
20 Aug 2013 09:41:33
Autor: Ion Preasca
Construcţia conductei va începe pe 27 august 2013
Construcţia conductei va începe pe 27 august 2013

Proiectul de construcţie a con­ductei de gaz Iaşi - Ungheni prin care Republicii Moldova va putea importa metan din România are un buget de 26,5 milioane de euro, cu circa şase milioane de euro mai mult decât s-a vehiculat iniţial.

Proiectul va fi derulat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova, are o durată de implementare de 17 luni şi urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Beneficiarii finali ai acestui proiect sunt agenţii economici, consumatorii casnici, furnizorii de servicii sociale esenţiale (precum asistenţa medicală sau îngrijirea copiilor), furnizorii de activităţi educative sau alte servicii sociale şi de caritate.

Ministerul Dez­voltării Regionale şi Administraţiei Publice din România anunţă că bugetul total al proiectului este de 26,5 milioane de euro, din care 7 milioane de euro (26,42%) reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Comun „România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013”, finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat.

Autorităţile de la Chişinău nu au anunţat cine va efectuat lucrările pe segmentul din Republica Moldova, dar intenţionează să lanseze construcţia pe 27 august. La eveniment vor participa comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, şi premierul român Victor Ponta.

În prezent Republica Moldova importă gaz doar de la gigantul rus Gazprom, prin Ucraina, iar pentru gazul românesc va plăti preţul pe care îl va oferi piaţa, potrivit unor decizii luate anterior.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Bogdan_89
20.08.2013, 11:16:24

Dupa parerea mea acest proiect trebuie sa fie dus la bun sfirsit,pentru ca va avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii RM,si dupa cum a spus si ministrul Lazar va asigura o securitate energetica a statului nostru.

ion sbucium
20.08.2013, 11:42:11

Ungaria si Polonia, desi nu se considera a avea "relatii speciale", privilegiate cu Ucraina au terminat inca la inceputul acestui an constructia a 2 conducte de conexiune a- Polonia, Ucraina - Ungaria la retelele de gaz ale Comunitatii Energetice Europene si in acest an Ucraina deja 20% din necesarul de gaz il cumpara prin aceste conducte de la concernul german RWE. Romania de-facto e NELOIALA fata de INDEPENDENTA ENERGETICA a R.Moldova si nu doreste sa i-o ofere unui stat pe care nu-l recunoaste, nu-i doreste viitor si asteapta sa dea cat mai curand si faliment economic, dupa care sa-si realizeze planul sau de nimicire, lichidare a R.Moldova si de "unire" a teritoriului si populatiei sale la Romania. Asta nu o ascund deloc "unionistii", sustinuti de palatul Cotroceni, care pe de o parte zice ca e "un proiect de suflet", dar pe de alata timp de 8 ani nu s-a construit nic imacar jumatate de kilometru de conducta si nu exista certititudinea ca nu se vor gasi "motive" pentru a-l amana la nesfarsit. Unul din ele ar fi lipsa gazului romanesc, care inca nu se extrage nici din sisturi, nici de pe fundul Marii Negre, iar de gazul din reteaua europeana nici nu se pomeneste. Alta ar fi modificarile de proiect in vedere scumpirii lucrarilor cu 30% apoi cu mai mut pana a se ajunge la lipsa de bani suficienti pentru lucrari. R.Moldova ar trebui sa actioneze mai energic si posibil sa cumpere gaze din Ungaria si Polonia prin reteau de gaze a Ucrainei. Exista o oferta recenta si din partea Iranului. Numai in conditii de concurenta Romania se va vedea nevoita sa cedeze si sa nu faca jocul Gazpromului.

Munteanu Dorina
20.08.2013, 11:50:14

I.Corman a sustinut pe deplin realizarea acestui proiect,dar a mai adaugat faptul ca RM trebuie sa fie pregatita din punct de vedere tehnic pentru implimentarea acestuia. Nu pot sa nu fiu de acord cu aceste cuvinte pentru ca au legatura directa cu evolutia tarii!!!

Damian Florea
20.08.2013, 14:22:19

Este un succes pentru RM acest gazoduct, el va asigura securitatea energetica a RM si realizarea lui este in mare masura si datorita contributiei lui Lazar.

Modifică Setările