Economie

articolul anterior articolul urmator

Cota TVA pentru industria HoReCa din Republica Moldova ar putea fi redusă de la 15% la 12%

0
23 Nov 2020 18:16:28
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Cota TVA pentru sectorul HoReCa se propune a fi redusă de la 15% la 12%. Această prevedere a fost introdusă în proiectul politicii bugetar-fiscale, ca urmare a consultărilor publice şi procesului de avizare a măsurilor de politică fiscală şi vamală pentru anul 2021, transmite IPN.

Ministerul Finanţelor anunţă că a finalizat procesul de consultare publică şi avizare a documentului. Urmare a propunerilor parvenite, proiectul a fost completat cu mai multe prevederi. Este vorba despre: permiterea la deducere companiilor de asigurări, a provizioanelor formate pentru acoperirea creanţelor specifice domeniului asigurărilor; extinderea dreptului la deducere a cheltuielilor achitate de contribuabili sub formă de taxe de aderare şi cotizaţii pentru toate asociaţiile de reprezentare a activităţii de întreprinzător, în mărime de 0,15% din fondul de retribuire a muncii; neimpozitarea cu impozitul pe venit la cota de 4% (IVAO) a veniturilor din granturi neimpozabile

Printre prevederi se mai numără permiterea la deducere a primelor de asigurări medicale din venitul persoanelor fizice nerezidente obţinut din activitatea conform contractului de muncă etc.; revizuirea condiţiilor de înregistrare a contractelor privind darea în locaţiune a proprietăţii imobiliare de la persoane fizice la persoane fizice, precum şi termenul de achitare a obligaţiei (actualmente se achită în avans, se propune până la data de 25 a lunii).

Încă o propunere acceptată ţine de diminuarea contribuţiei, de la 2,5% la 1,5%,  din venitul din vânzări aferente serviciilor de telefonie mobilă  începând cu anul 2022.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările