Creşterea facturilor la energie acoperă miliardul furat din bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea facturilor la energie acoperă miliardul furat
din bănci
Creşterea facturilor la energie acoperă miliardul furat din bănci

Factura la curentul electric îi va arde în curând la buzunare pe moldoveni, sumele achitate crescând esenţial după majorarea tarifelor. Experţii consideră că acesta este modul în care cetăţenii vor plăti pentru miliardul furat din bănci.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va lua o decizie în privinţa solicitărilor operatorilor de a revizui tarifele la energia electrică. Şi autorităţile, şi experţii sunt convinşi că tarifele vor creşte, însă nu cu 60% cât au solicitat furnizorii. Scumpirea curentului va umfla simţitor factura consumatorilor casnici şi va avea un impact major asupra activităţii economice.

Presiuni politice

Potrivit expertului în energetică, Ion Muntean, un trend mai accentuat al devalorizării leului a fost înregistrat încă din noiembrie 2014 şi, astfel, au fost transmise semnale clare că tarifele trebuie actualizate. „O necesitate mai stringentă privind majorarea tarifelor s-a conturat în primăvarea anului curent. Cauza tărăgănării acestui lucru a fost perioada electorală. Mi-aş fi dorit să nu spun că ANRE a fost supusă unor presiuni politice pentru a nu actualiza la timp tarifele, însă nu pot să neg, deoarece realitatea este alta. Ne amintim şi poziţia preşedintelui Parlamentului şi a Ministerului Economiei, în special a vicepremierului, care au transmis mesaje clare către ANRE ca să nu aibă loc o creştere a preţului la energia electrică. Acest lucru nu este corect, deoarece Agenţia este o autoritate independentă de reglementare. Ceea ce s-a întâmplat a şifonat imaginea ANRE şi consumatorii au pierdut din încrederea faţă de această instituţie”, susţine expertul.

Tarifele rămâneau aceleaşi dacă nu era furtul din bănci

Ion Muntean susţine că devalorizarea leului impune o majorare destul de puternică a tarifelor la energia lectrică, însă este posibilă a creştere de 30%.  „ANRE nu este suficient de independentă pentru a aproba nişte tarife corecte. Chiar şi o creştere cu 30% a tarifelor va avea un impact major asupra activităţii economice, va avea loc o creştere a preţurilor în lanţ”, a mai spus expertul.

Solicitat de Adevărul Moldova să comenteze declaraţiile mai multor experţi despre faptul că tărăgănarea aprobării tarifelor de către ANRE a fost făcută ca urmare a presiunilor politice, instituţia a comunicat că nu comentează opinii cu caracter politic.

Şi ex-directorul ANRE, Victor Parlicov consideră că efectul majorării tarifelor va fi unul foarte simţitor. „Până în toamna anului 2014 nu era urgentă o revizuire a tarifelor, iar după aceasta a fost camapania electorală. Dacă nu erau delapidările de circa un miliard de dolari din sistemul bancar şi nu se deprecia leul, modificarea nu era atât de urgentă şi chiar dacă ar fi avut loc o astfel de revizuire, majorarea tarifelor nu ar fi fost atât de mare”, consideră Parlicov.

Creşterea va fi de 30%-40%

În opinia expertului, la prima etapă, vor fi majorate tarifele în aşa mod încât operatorii să îşi poată acoperi costurile, iar în următoarele etape se va ţine cont de datoriile acumulate. „La prima etapă cred că această majorare va fi de 30%-40%. Aşa ca să nu fim deconectaţi. O altă etapă ar putea avea loc anul viitor, însă totul depinde de evoluţia leului. Atunci când a fost furat miliardul din sistemul bancar noi nu l-am simţit pentru că nu l-am ţinut în mână, dar acum, când s-a devalorizat leul, nouă ne creşte factura prin scumpiri”, a menţionat Victor Parlicov.

Facturi mai mari cu sute de lei

Consumatorii Gas Union Fenosa achită 1,58 lei pentru 1 kWt/oră, RED Nord - 1, 71 lei, iar RED Nord-Vest - 1,73 lei. Potrivit sondajului realizat de autorităţile de la Chişinău în cadrul unui studiu privind impactul politicilor aplicate, consumul mediu anual al unei gospodării casnice în Republica Moldova este de 1.397 kWh. Astfel, dacă tariful mediu actual este de 1,66 de lei per kWh, atunci după o majorare de 30% acesta ar constitui circa 2,15 lei per kWh. Prin urmare, factura anuală a unei familii ar creşte anual cu circa 700 de lei. Potrivit Balanţei energetice a Republicii Moldova sunt două sectoare care consumă cel mai mult energie electrică: comerţul şi industria. Astfel, consumul anual de energie electrică din comerţ este de 884,4 milioane de kWh. După majorarea tarifelor, comercianţii vor scoate din buzunare 1,9 miliarde de lei anual sau cu 433 de milioane de lei mai mult decât era cu tarifele actuale. În sectorul industrial, consumul anual total de energie electrică a constituit 789,1 milioane de kWh, iar după scumpirea curentului electric, cheltuielile anuale vor creşte cu 386,6 milioane de lei, până la 1,7 miliarde de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite