Cum aplică Fiscul metodele indirecte de evaluare a veniturilor: Îi sancţionează doar pe cei care activează legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tranzacţiile valutare au ajuns sub lupa Fiscului FOTO Tudor Iovu
Tranzacţiile valutare au ajuns sub lupa Fiscului FOTO Tudor Iovu

După doi ani de la introducerea metodelor indirecte de evaluare a veniturilor impozabile, deputaţii constată o serie de carenţe în legislaţie, care duc inclusiv la abuzuri din partea inspectorilor

Ieri, Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe urma să examineze un raport despre rezultatele implementării metodelor indirecte de estimare a venitului impozabil al persoanelor fizice. Pentru că şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, nu s-a prezentat, deputaţii au amânat audierile pentru săptămâna viitoare.

Marţi, conducerea comisiei s-a întâlnit însă cu câţiva oameni de afaceri care s-au plâns că inspectorii fiscali au interpretat după bunul plac unele prevederi din Codul Fiscal, atunci când le-au estimat veniturile.

Cumpărarea şi vânzarea valutei, calificată venit impozabil

Parlamentarii au ajuns la concluzia că există cel puţin trei carenţe în legislaţie. Prima se referă la cazurile când persoanele fizice utilizează contracte futures pentru a cumpăra valută de la bănci.

„De exemplu, cineva cumpără azi 100.000 de euro la cursul de 18,0 lei ca, peste o vreme, să-i vândă cu 18,3 lei. E o practică obişnuită în toată lumea şi legislaţia naţională permite astfel de tranzacţii. Este adevărat că banca cere ca persoana fizică să aibă în contul său 10% din sumă. Fiscul califică banii din aceste tranzacţii drept venituri. În realitate, persoana respectivă poate avea venituri de câteva mii de lei sau chiar să iasă în pierdere“, a explicat preşedintele comisiei, Veaceslav Ioniţă.

Sancţionaţi pentru că au luat bani cu împrumut

Şi a doua deficienţă descoperită vizează operaţiunile de vânzare-cumpărare a valutei. „În unele cazuri, Fiscul a calculat veniturile persoanelor fizice din astfel de tranzacţii dintr-o singură săptămână, dar ar fi trebui să facă evaluarea pentru o perioadă de un an. Or, într-o săptămână, omul pot avea profit, iar în alta să fie în pierdere“, a precizat deputatul liberal-democrat. 
De asemenea, cei care împrumută bani de la persoane afiliate şi-i depozitează în conturi bancare s-au pomenit că organele fiscale nu le-au recunosc această formă de creditare şi le-a cerut să achite taxe. Legislaţia, însă, permite astfel de împrumuturi. Această abordare îi poate afecta, în special, pe moldovenii care au rude plecate la muncă peste hotare.

„Inspectorii au mers pe calea cea mai uşoară. Au verificat şi au sancţionat doar persoanele care lucrează legal, în loc să-i caute şi să-i sancţioneze pe cei care fac tranzacţii dubioase“, a concluzionat Veaceslav Ioniţă.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, în prezent sunt supuse verificărilor cu aplicarea metodelor indirecte de estimare a venitului 33 de persoane fizice. Pe parcursul primului trimestru al acestui an, au fost finisate şapte controale, în rezultatul cărora au fost încasate în buget 9,59 milioane de lei.

Totodată, s-a depistat că doar în cele şapte cazuri veniturile verificate prin metode indirecte au fost diminuate cu peste 20 de milioane de lei.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite