Cum „băieţii deştepţi“ au umflat de la 32 de milioane la 47 de milioane de dolari nota de plată a Republicii Moldova față de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacurile la sistemul energetic sunt tot mai frecvente
Atacurile la sistemul energetic sunt tot mai frecvente

O firmă din România pretinde de la întreprinderea de stat Moldtranselectro 15 milioane de dolari pentru energia electrică livrată de ţara vecină în anii 1998-2000. Oficial, Moldtranselectro are de rambursat doar 32 de milioane de dolari, dar faţă de Termoelectrica.

O schemă pusă la punct de un grup de afacerişti a dus la majorarea cu peste 50% a datoriei ţării noastre faţă de companiile româneşti pentru livrările de curent electric efectuate în anii 1998-2000.
În ultimii patru ani datoria a crescut de la 32 de milioane de dolari la 47 de milioane de dolari (circa 575 de milioane de lei). Cazul a ajuns şi la CEDO, iar ţara noastră ar putea pierde procesul, ca urmare a unor decizii ale instanţelor de judecată din Moldova. Schema după care se opereză este asemănătoare ca și în cazul litigiilor cu firme din Ucraina.

Moldova, ţepuită de 1,4 miliarde de lei

Pierdem o linie electrică

NE-AU AJUTAT CÂND ÎNGHEŢAM DE FRIG

În noiembrie 1998, Guvernul Republicii Moldova apela la Guvernul României ca acesta să asigure furnizarea, în regim de urgenţă, a curentului, pentru a acoperi deficitul de pe piaţă ca urmare a sistării livrărilor de la Centrala de la Cuciurgan. Furnizările au început imediat şi au continuat până în anul 2001. Contractul a fost semnat în ianuarie 1999 între întreprinderea de stat Moldtranselectro şi societatea Conel (în prezent Termoelectrica) din România. Acordul stipula şi metoda de achitare a energiei electrice şi anume: transmiterea pachetului de acţiuni deţinut de stat în SA Tirex Petrol, mijloace obţinute de la vinderea reţelelor de distribuţie din Republica Moldova, precum şi cărbune sau alte mărfuri şi servicii ale unor companii moldoveneşti.

AM ACHITAT DOAR 10%

În realitate, Chişinăul nu a reuşit să plătească nici 10% din consum. Tirex Petrol a ajuns, în anul 2000, în proprietatea unei companii germane, pentru o datorie de câteva milioane de dolari, iar banii obţinuţi de la vânzarea a trei RED-uri s-au dus pentru acoperirea găurilor din buget. La finele anului 2000, datoria pentru livrările de curent era de 31,7 milioane de dolari.
La 23 martie 2004, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României adopta hotărârea privind încasarea de la Moldtranselectro în folosul Termoelectrica a sumei de 34,3 milioane de dolari, dintre care 31,2 milioane de dolari erau plăţi de bază pentru energia electrică primită şi neachitată, 2,94 milioane de dolari dobânda legală, iar 188.533 de dolari cheltuieli de arbitrare.
Autorităţile moldoveneşti au propus o soluţie de achitare cu livrări de curent prin intermediul companiilor Energoexport şi RED Nord. În anii 2003-2005 s-a reuşit stingerea sumei de 1,95 milioane de dolari, iar în perioada 2007-2009 s-a mai reuşit plata a încă 835.149 de dolari, astfel încât, la începutul anului 2010, aceasta oficial era de 32 milioane de dolari cu tot cu dobândă.

32 DE MILIOANE DE DOLARI S-AU FĂCUT 47 DE MILIOANE

Situaţia s-a schimbat radical după ce la 1 aprilie 2008 Termoelectrica cesionează dreptul de recuperare a 15 milioane de dolari, din datoria Moldtranselectro, către firma Titan Total Group, controlată de omul de afaceri Adrian Duman. În perioada 21 februarie-7 aprilie 2008, acesta s-a retras din companie, afacerea fiind gestionată de doi parteneri - Gheorghe Anghel şi Vasile Alexa.
Reprezentanţii Termoelectrica susţin că la 20 mai 2008 a fost anulat acordul de cesiune a datoriei, pe motiv că firma Titan Total Group nu şi-ar fi onorat angajamentele. Această decizie nu a oprit însă compania românească să înainteze pretenţii financiare în instanţele din Republica Moldova. Din noiembrie 2008 până în prezent au avut loc zeci de procese în diferite instituţii judecătoreşti de la noi. Totodată, au fost emise şi câteva titluri executorii.

De exemplu, la 22 iunie 2010, Judecătoria Economică de Circumscripţie a decis încasarea sumei de 15 milioane de dolari de la Moldtranselectro în beneficiul Titan Total Group. La 17 decembrie 2010, Curtea de Apel Economică a menţinut hotărârea instanţei în fond. Peste câteva zile, executorul judecătoresc Anatolie Bănărescu emite încheierea privind primirea şi intentarea procedurii de executare a documentului. Practic în acelaşi timp, la 6 decembrie 2010, executorul judecătoresc Victoria Stanciu emite o altă încheiere: privind primirea şi intentarea procedurii de executare a unui titlu executoriu, emis încă la 1 decembrie 2005, de către Curtea de Apel Economică şi care stipula încasarea sumei de 32,87 milioane de dolari, tot de la Moldtranselectro. Pe conturile întreprinderii însă erau doar câteva zeci de mii de lei.

„DECIZIILE INSTANŢEI CONFIRMĂ DREPTUL DE SUCCESOR"

Avocatul Andrei Chiriac, care reprezintă interesele Titan Total Group, spune că deciziile instanţelor confirmă dreptul de succesor al companiei pentru recuperarea datoriei de 15 milioane de dolari de la Moldtranselectro. „Cei de la întreprinderea de stat au şi propus să achite datoria cu diverse bunuri, inclusiv nişte cazane vechi. Aceasta însă este o soluţie irelevantă. Moldtranselectro putea singură să vândă aceste active şi să ne dea nouă banii", a declarat avocatul.
Reprezentanţii Termoelectrica susţin că întreprinderea a anulat acordul de cesiune a datoriei, pentru că Titan Total Group nu şi-ar fi onorat angajamentele, respectiv, aceasta nu are dreptul de a cere bani de la Moldtranselectro.

În prezent litigiile în instanţă continuă, iar compania Titan Total Group a depus şi o plângere la CEDO, pârând statul că nu execută deciziile instanţelor.
Autorităţile păstrează o tăcere suspectă în jurul acestui caz. Surse din cadrul Ministerului Economiei spun că sunte depuse toate eforturile pentru a rezolva cazul, dar problema este acum în instanţe.

Analistul Valentin Dolganiuc, cel care în anul 1998, în calitate de vicepremier, a negociat importul de energie din România, se arată surprins că nici până azi nu s-a reuşit plata acestei datorii. „Pare destul de straniu că Republica Moldova achită livrările efectuate de Centrala de la Cuciurgan, controlată de compania rusească Inter RAO EES, dar nu-şi onorează obligaţiile faţă de România. Consumatorii au plătit atunci pentru energia electrică, respectiv RED-urile au obţinut bani şi ar fi trebuit să achite furnizorul", a declarat Valentin Dolganiuc.

Reţeaua lui Andrei Duman

Conform datelor oficiale din România, Andrei Duman mai apare ca acţionar la alte şapte firme, majoritatea fiind în faliment sau deja lichidate: Unic Grup Met, Sidromet, Metalgenius, Confident Imob Construct, Avangarde Imobiliar Construct şi Adrimet Industrial SA. Duman este în prezent preşedinte la firma Austria Oil Rom, la care acţionari figurează partenerii săi de afaceri din alte companii Vasile Alexa şi Gheorghe Bănceanu. Potrivit informaţiei de pe pagina web, societatea este dealer în Europa de Est al lubrifianţilor produşi de compania Eurol - Austroil din Austria. Firma anunţă că ar avea şi filială în Republica Moldova.

Titan Total Group SRL

Proprietar : Andrei Duman
Capital : 200 de lei româneşti
Vânzări: informaţiile lipsesc, iar potrivit datelor ANAF (fiscul din România) din noiembrie 2008 nu a depus nici un raport financiar

Pe pagina web a firmei se menţionează că Titan Total Group oferă scule, dispozitive şi echipamente de protecţie de cea mai bună calitate. Conform altor surse, societatea s-ar ocupa de casarea utilajelor industriale şi vinderea lor la fier vechi.

Mai multe informații citiți în varianta print a ziarului adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite