De ce băncile nu ieftinesc creditele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Împrumuturile s-au ieftinit doar în expresie nominală
Împrumuturile s-au ieftinit doar în expresie nominală

Chiar dacă sistemul bancar deţine un exces de patru miliarde de lei, instituţiile financiare nu se grăbesc să reducă dobânzile, de teama repetării crizei din 2009.

S-au ieftinit creditele, ne anunţă Banca Naţională, băncile comerciale şi unele agenţii de presă. Într-adevăr, în luna iunie, împrumuturile acordate în lei moldoveneşti şi în valută străină au fost mai ieftine comparativ cu luna mai şi faţă de începutul anului.

Rata medie a dobânzii la împrumuturile în lei a coborât în iunie la un nou minim istoric, de 13,69%, cu 0,2 puncte procentuale mai mic faţă de minimul precedent de 13,90% înregistrat în februarie, potrivit datelor BNM.

Ieftinirea creditelor s-a produs pe fondul reducerii ratei de bază a BNM de la 10%, în noiembrie 2011, la 4,5% în martie, ultima menţinându-se şi în prezent. Mai mulţi experţi şi oficiali au prognozat o scădere mai mare a ratelor, care întârzie însă.

„Daca procesul de reducere a inflaţiei, început la sfârşitul anului trecut, va continua, ceea ce ar putea motiva BNM să relaxeze şi mai mult politica sa monetară, băncile ar avea temei să continue diminuarea dobânzilor la credite chiar şi până sub 13%", susţine Adrian Lupuşor, director de programe la Expert-Grup.

Totodată, oficialii BNM afirmă că sistemul bancar are bani în exces. „E vorba de circa patru miliarde de lei, care pot fi utilizate pentru creditarea economiei şi stimularea consumului", a declarat Andrei Rotaru, consilier al guvernatorului BNM.
Faptul că băncile au bani în exces nu înseamnă că vor continua să micşoreze dobânzile la împrumuturi pentru a atrage mai mulţi clienţi, consideră experţii. Din contra, acestea sunt reticente la oferirea de noi credite.
Adrian Lupuşor spune că în ultimii trei ani într-adevăr s-a observat o scădere a ratelor la credite, dar mai mult în expresie nominală.

Creşte costul real al creditelor

„O componentă de bază a dobânzilor nominale este inflaţia sau aşteptările inflaţioniste care, în ultima perioadă, au scăzut substanţial. Astfel, dacă vom calcula ratele reale ale dobânzilor prin deducerea inflaţiei anuale vom observa că pe parcursul ultimilor luni costul creditelor, de fapt, a crescut", explică expertul.

În opinia lui, reducerea dobânzilor, fie şi nominală, „nu este rezultatul unor schimbări structurale în sistemul bancar sau a înteţirii concurenţei, ci, mai curând, efectul natural al procesului dezinflaţionist".

Economistul mai constată că băncile au majorat primele de risc incluse în dobânzi, fapt demonstrat de creşterea discrepanţei dintre ratele la credite şi depozite. „Dacă în anii de până la criza economică din 2009 marja bancară oscila în jurul a trei puncte procentuale, în prezent este de două ori mai mare. Aceasta sugerează prezenţa unor riscuri sporite în economie şi dorinţa băncilor de a-şi compensa costurile asociate", susţine Adrian Lupuşor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite