Economie

articolul anterior articolul urmator

De ce merele din Republica Moldova nu ajung pe piaţa românească

0
14 May 2014 12:17:35
Autor: Ion Preasca
Peste 90% din exporturile de mere se fac în Rusia
Peste 90% din exporturile de mere se fac în Rusia

România nu a importat în ultimii trei ani niciun măr sau nicio pară din Republica Moldova, arată datele statistice moldoveneşti. Motivul sunt barierele vamale şi fiscale.

România intenţionează să crească cota de export a merelor din Republica Moldova, în cazul în care Federaţia Rusă va închide piaţa pentru producătorii moldoveni, a declarat în cadrul unei emisiuni la Publika TV ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca. 

„Urmează un an agricol pentru Republica Moldova. Toate indiciile par să arate că vom avea ca şi anul trecut unul rodnic, cu fructe şi legume bune, aşa cum le ştiu, dar şi în cantităţi mari, ele au nevoie de o piaţă tradiţională. E bine că este piaţa rusă, dar pentru ca exporturile de produse agricole moldoveneşti pe piaţa rusă să nu întâmpine dificultăţi, fiindcă, dacă ar întâmpina, ştim că aceasta ar putea produce probleme serioase Guvernului de la Chişinău. Încercăm să găsim opţiuni alternative. Una din intenţiile României este să creştem cota de export alocată Republicii Moldova când vine vorba de mere către UE prin Acordul de Liber Schimb. Aceasta este o măsură care va oferi Republicii Moldova o opţiune alternativă. Dacă se blocheză accesul la o piaţă, o altă piaţă se poate deschide”, a mai declarat Marius Lazurca, potrivit Agora.md.

În acelaşi timp datele statistice din Moldova arată că anul trecut aproape două treimi din mărfurile moldoveneşti livrate în România sunt bunuri după prelucrare, precum fire, cabluri şi alte conductoare electrice izolate şi doar 20% sunt produse agroalimentare.

În lista produselor alimentare însă nu figurează merele, perele şi prunele moldoveneşti. La fel nu ajung peste Prut nici legumele din Republica Moldova. Motivul este unul la suprafaţă. Spre deosebire de Rusia, România taxează fructele şi legumele din Moldova şi respectiv acestea devin foarte scumpe şi nu mai sunt competitive.

Principalele produse agricole moldoveneşti livrate pe piaţa românească au fost în 2013, seminţele de floarea soarelui şi rapiţă, boabele de soia şi grâul.

Sursa: Banca Naţională a Moldovei

Surpriză! România bate Rusia la comerţul cu Republica Moldova

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările