Demisia şefilor Băncii Naţionale a Moldovei, la cheremul companiei Kroll

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Chişinău trebuie să demareze cea de-a doua fază a investigării miliardului furat, însă compania Kroll cere prea mulţi bani. Preşedintele Legislativului, Andrian Candu, ameninţă cu demiterea şefilor de la BNM dacă lansarea investigaţiei va fi tergiversată.

Consorţiul de companii Kroll şi Steptoe & Johnson LLP a fost chemat miercuri de către reprezentanţii Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară pentru a participa direct la negocieri în privinţa lansării celei de-a doua faze a investigaţiei privind miliardul furat.

Premierul Valeriu Streleţ a declarat, ieri, în cadrul unui briefing de presă, că  nu va oferi detalii despre înţelerile sau neînţelegerile cu Kroll din cauza clauzelor de confidenţialitate. „Dacă nu vom reuşi să ajungem la un numitor comun, vom organiza o nouă licitaţie publică, dar deja nu doar adresată către patru prestatori de servicii, dar să fie menţionate criteriile de selectare care ar lărgi cercul participanţilor cu experienţă în  investigarea şi recuperarea activelor”, a precizat premierul.

Tarif prea mare

Potrivit lui Streleţ, Kroll solicită o sumă exagerat de mare, reprezentând 60% din suma pe care o va recupera şi, deşi reprezentanţii companiei au fost invitaţi şi anterior la discuţii cu Guvernul, ei nu s-au prezentat, fără a-şi motiva absenţa.

Tot ieri, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că are mai multe obiecţii „cu privire la tărăgănarea demarării investigaţiei şi la negocieri interminabile care pot să aibă loc”. „Dacă vor fi tergiversări la nivel de Guvern, personal mă voi implica ca să-şi asume iniţiativa Băncii Naţionale a Moldovei aşa cum trebuie, şi nu înţeleg de ce stă atât de mult în discuţii cu Guvernul, care este mai mult un exponent politic. Dacă vor fi tergiversări la nivelul conducerii Băncii Naţionale, eu voi fi cel care va cere demisia in corpore a conducerii BNM”, a declarat Andrian Candu.

Solicitat de Adevărul Moldova, Serviciul de Presă al BNM a declarat că nu este examinată o altă soluţie privind investigarea miliardului furat decât prin continuarea negocierilor cu Kroll.

Protestele grăbesc investigaţia

Expertul economic al Institutul Economiei de Piaţă, Viorel Gârbu, vede în aceste declaraţii încă un exemplu al activării factorilor politici din ultima perioadă ca urmare a protestelor de la Chişinău. „Eu sunt de acord cu opiniile tuturor. Este adevărat că se tărăgănează prea mult şi nu înţeleg de ce autorităţile au înţeles abia acum acest lucru. Este adervărat că Kroll cere prea mult, dar este logic fiind singurul ofertant. Ar trebui de stabilit anumite cote. În cazul în care Kroll ar recupera îăntreg miliardul să primească bani mai mulţi, iar dacă va recupera o sumă mai mică atunci ponderea să fie proporţională”, a declarat analistul economic.

Viorel Gârbu susţine că într-adevăr poate era cazul ca să  anunţat un concurs repetat pentru a primi şi alte oferte care să ne fie mai convenabile. „Pentru guvernanţi este foarte periculos să nu fie implementată a doua fază a investigaţiei. Sunt sigur că vor face tot posibilul pentru ca investigaţia să continue, însă rezultatele vor fi modeste”, a conchis expertul.  

Kroll a realizat şi prima fază a investigaţiei privind „jaful secolului”, identificând firmele care au beneficiat de devalizarea băncilor din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite