Deprecierea leului a scumpit cu peste 7% gazul rusesc importat de Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tarifele la gaze au rămas neschimbate, chiar dacă preţul de import a crescut FOTO Tudor Iovu
Tarifele la gaze au rămas neschimbate, chiar dacă preţul de import a crescut FOTO Tudor Iovu

În primul trimestru al acestui an, preţul mediu de import al gazelor naturale livrate de Gazprom a crescut cu 7,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013, şi a ajuns la 5.055 de lei pentru o mie de metri cubi, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Şi asta în timp ce, calculat în dolari, preţul gazului de import a scăzut cu peste 3%. De vină e deprecierea cu circa 10% a leului moldovenesc faţă de dolar. Majorarea preţului de import nu a afectat deocamdată consumatorii, care au achitat în primul trimestru al acestui an un tarif mediu de 6.116 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, cu doar 0,1% mai mare decât anul trecut.

AR PUTEA CREŞTE TARIFELE

Are de suferit însă Moldovagaz, care, din cauza deprecierii leului, ratează venituri considerabile, ceea ce poate duce în final la o majorare a tarifelor. Or, potrivit reglementărilor, ANRE este obligată să revizuiască tarifele, la solicitarea companiilor, în cazul unor devieri mai mari de 3% a costurilor incluse în tarif.
Administraţia Moldovagaz a sugerat deja că ar trebui să fie revizuită şi structura tarifelor, pe motiv că la momentul stabilirii acestora în lei s-a operat cu un curs de 11,90 lei, iar cursul actual este de 13,90 lei pentru un dolar. La cursul de schimb inclus în tariful aprobat încă în septembrie 2011, devierea este de peste 15%.

TRANSNISTRIA CONSUMĂ MAI MULTE GAZE

Datele ANRE mai arată că în primul trimestru Republica Moldova (fără regiunea separatistă) a redus cu 9,5% consumul de gaze, până la numai 391 de milioane de metri cubi. Potrivit acordului semnat cu Gazprom, în acest an Moldovagaz va putea importa circa 2,97 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care 1,1 miliarde pentru Republica Moldova (dreapta Nistrului), iar 1,87 miliarde - pentru regiunea separatistă. „Volumul mai mare pentru regiunea transnistreană se explică prin faptul că Uzina metalurgică de la Râbniţa şi Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan consumă un volum foarte mare de gaze“, a anunţat la finele anului 2013 vicepremierul Valeriu Lazăr.

La începutul acestui an, preşedintele Moldovagaz Alexandru Gusev a declarat că prognozele pentru 2014 arată că preţul mediu anual de import va fi de 365-370 de dolari pentru o mie de metri cubi
Datele ANRE arată din anul 2005 şi până în 2013 preţul mediu de import al gazelor s-a majorat de cinci ori, iar tarifele pentru consumatori au crescut de 5,7 ori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite