Economie

articolul anterior articolul urmator

Doi originari din Republica Moldova au ajuns în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni ai planetei

0
5 Mar 2014 06:50:50
Autor: Ion Preasca
Boris Minţ din Râbniţa a fost inclus în premieră în clasamentul Forbes
Boris Minţ din Râbniţa a fost inclus în premieră în clasamentul Forbes

Doi oameni de afaceri născuţi în Republica Moldova, au fost incluşi în clasamentul miliardarilior „Forbes", ediţia 2014.

Ucraineanul Serghei Tighipko şi rusul Boris Minţ, sunt singurii oameni de afaceri originari din Republica Moldova prezenţi în clasamentul miliardarilior „Forbes", ediţia 2014. Tighipko este deja la a doua prezenţă şi ocupă poziţia 1.565, cu o avere de circa un miliard de dolari, în timp ce Boris Minţ intră pentru prima dată în acest top, dar este la fel clasat pe acelaşi loc cu Tighipko cu o avere de un miliard de dolari.

Bancher şi politician

Serghei Tighipko, care a apare a doua oară consecutiv în acest top, s-a născut la Drăgăneşti, Sângerei, iar o perioadă a trăit în Chişinău. După ce a plecat la studii în Ucraina, la Dnepropetrovsk, nu a mai revenit în Republica Moldova. Este considerat unul dintre reprezentanţii de seamă a clanului din Dnepropetrovsk şi unul dintre fondatorul influentului grup industrial-financiar Privat.

Afacerile sale se extind de la bănci şi asigurări, la mass-media şi servicii de consultanţă. A ocupat mai multe posturi de conducere, inclusiv cel de guvernator al Băncii Naţionale a Ucrainei, dar şi de vicepremier în anii 2010-2012. În prezent este deputat şi unul dintre pretendenţii la funcţia de preşedinte al Ucrainei.

Omul de afaceri Boris Minţ (născut în anul 1958 la Râbniţa) a ajuns în premieră în clasamentul global al Forbes.

Este unul dintre cei mai mari proprietari de spaţii comerciale şi oficii din Rusia. Până în iulie 2013 Boris Minţ a fost coproprietarul Corporaţiei Financiare ”Оtkrâtie” (14%), dar şi-a vândut participaţia contra sumei de 200 de milioane de dolari. Acum deţine compania O1Group, din care face parte şi firma „O1 Properties”, care se ocupă de gestionarea mai multor centre de afaceri din Moscova. Portofoliul imobiliar al O1 Properties este evaluat la peste 4 miliarde de dolari.

De notat că niciunul dintre cei mai bogaţi oamenii de afaceri din Republica Moldova nu a fost inclus încă în acest clasament prestigios.

Număr-record de noi intraţi

 Clasamentul din acest an întocmit de revista americană „Forbes“ include 1.645 de miliardari cu o avere cumulată de 6.400 de miliarde de dolari, în urcare puternică de la 5.400 de miliarde de dolari anul trecut.

În ediţia din acest an a topului sunt prezenţi 268 de noi miliardari – număr-record de intrări. Numărul femeilor cu avere de peste un miliard de dolari a atins, de asemenea, un nivel record, de 172, faţă de 138 cu un an în urmă.

Averile cumulate ale primilor 10 miliardari ai planetei se cifrează la 507,4 miliarde de dolari, de aproape trei ori cât Produsul Intern Brut al României, care în 2012 fusese de aproximativ 175 de miliarde de dolari.

Bill Gates a revenit în fruntea topului „Forbes“, după patru ani, cu 76 de miliarde de dolari, recuperând poziţia de lider de la investitorul mexican Carlos Slim Helu, a cărui avere este calculată la 72 de miliarde de dolari. Gates, cofondator al gigantului american Microsoft, a deţinut primul loc în 15 din ultimii 20 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii