Evaziune fiscală de zeci de milioane de lei. Cum firmele de taxi fentează statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele de taxi declară venituri mai mici pentru a nu achita integral impozitele la stat FOTO: Adevărul
Firmele de taxi declară venituri mai mici pentru a nu achita integral impozitele la stat FOTO: Adevărul

Fiscul anunţă că a depistat firmele care prestează servicii de taxi declară venituri mult mai mici şi salarii lunare de 400 de lei pentru angajaţi pentru a furniza sume mai mici la buget sub formă de impozite, evaziunea fiind estimată la peste 20 milioane de lei în cazul a 24 de agenţi economici.

Potrivit unui comunicat al Fiscului, agenţii economici ce prestează servicii de transport auto de pasageri în regim taxi se eschivează de la declararea veniturilor reale, cât şi a fondului de salarizare.   Astfel, au fost selectaţi 24 de contribuabili care dispun mai mult de 20 autoturisme incluse în anexa la licenţă şi au înregistrat activitate de întreprinzător în domeniul respectiv pe parcursul anului 2014. Calculele estimative ale Fiscului arată că, pentru o zi de activitate, un automobil încasează o sumă minimă de 600 lei pentru oraşul Chişinău şi 500 lei pentru alte raioane ale Republicii Moldova. Prin urmare, a fost calculată suma aproximativă a veniturilor care urmau a fi declarate de către contribuabili, respectiv sumele impozitelor şi taxelor care urmau a fi vărsate la buget.

Spre exemplu, un agent economic din cei analizaţi deţine 256 automobile, dar declară un venit de doar 11,2 milioane de lei pentru anul 2014 şi 113 angajaţi cu salariul mediu de 400 lei lunar. Totuşi, potrivit Fiscului, acest agent economic trebuia să declare venituri suplimentare de 34,7 milionae de lei, iar suma impozitelor trebuia să fie mai mare cu 3,4 milioane de lei.   Asemenea calcule au fost efectuate pentru 24 de agenţi economici, fiind estimată o sumă aproximativă a veniturilor nedeclarate pentru un an calendaristic de 202 milioane de lei, iar impozitele care nu au mai ajuns în bugetul statului însumează 20,2 milioane de lei. În lupta cu evaziunea fiscală a taximetriştilor prin conformare benevolă Fiscul se decară învins, menţionând că aproximativ 90% de controale fiscale operative iniţiate se soldează cu aplicarea amenzilor pentru neutilizarea maşinilor de casă şi control, cât şi lipsa acestora. 

Serviciul Fiscal de Stat va întreprinde metode de constrângere faţă de agenţii economici din domeniul respectiv, care nu doresc să desfăşoare activitatea de întreprinzător conform normelor legale, prin intensificarea acţiunilor de control prin metoda operativă, aplicarea metodelor şi surselor indirecte, instituirea posturilor fiscale. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite