Expert: Compania din Rusia ţinteşte preluarea pachetului majoritar de la Banca de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma VEB Kapital (subdiviziunea pentru investiţii a gigantului rus Vneşeconombank) a cumpărat 24,9% din acţiunile Băncii de Economii, cu doar 50 de milioane de lei. Experţii susţin că investitorul rus ţinteşte preluarea pachetului majoritar

Vinerea trecută, la Bursa de Valori s-au vândut 24,9% din acţiunile Băncii de Economii a Moldovei (BEM). Vânzătorul nu e cunoscut, iar cumpărătorul e firma VEB Kapital, ce aparţine Vneşeconombank.

Administraţia BEM a anunţat că tranzacţia a fost efectuată în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi cu permisiunea Băncii Naţionale, aprobată încă la 6 februarie 2014.

Totodată ieri Adunarea generală a acţionarilor a BEM a decis să-l aleagă în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al băncii pe milionarul Ilan Shor, care va reprezenta interesele investitorului rus.

BEM, evaluată la doar 16 milioane de dolari

„Venirea unui investitor strategic reprezentat de către o instituţie bancară influentă din Federaţia Rusă va asigura un nou impuls de dezvoltare Băncii de Economii în particular şi sistemului bancar la general“, se spune într-un comunicat al instituţiei.
Tranzacţia ridică însă mai multe semne de întrebare. O acţiune a fost vândută cu doar 5,1 lei, puţin peste preţul nominal de cinci lei. Astfel, un calcul simplu arată că una dintre cele mai mari bănci din Moldova a fost evaluată la numai 210 milioane de lei (circa 15,6 milioane de dolari), adică la egalitate cu cea mai mică instituţie financiară din ţară.

Adrian Lupuşor, director executiv al Centrului Expert-Grup, susţine că, din punct de vedere economic, tranzacţia nu ar trebui să stârnească suspiciuni, mai ales că BNM şi-a dat acceptul.

„Capitalul nu are naţionalitate şi, dacă vin investitorii, trebuie în primul rând să ne uităm la calitatea şi experienţa acestora şi în ultimul rând la provenienţa lor“, a afirmat expertul. În acelaşi timp, Lupuşor atrage atenţia la faptul că există mai multe neclarităţi legate de această instituţie financiară şi tranzacţiile cu acţiunile BEM.

„În primul rând, aşa şi nu a fost elucidat până la capăt felul cum a fost guvernată banca şi cum a pierdut statul pachetul majoritar. Un aspect important e şi faptul cine e investitorul. Vneşeconombank este o bancă a statului rus şi în contextul actual geopolitic acest lucru poate fi apreciat tot ca un element dubios. Nu trebuie de trecut cu vederea nici preţul de tranzacţionare suspect de mic. Or, nu putem spune că avem o bursă funcţională, unde să fie stabilit corect preţul de piaţă al acestor acţiuni“, a punctat directorul Expert-Grup.   

Ruşii vor rezolva problemele“

Adrian Lupuşor consideră că în condiţiile actuale, când jumătate din portofoliul Băncii de Economii reprezintă credite neperformante, instituţia are nevoie de ajutor pentru a rezolva această problemă. „Este de bun augur faptul că investitorul rus are experienţă în administrarea unor active cu probleme“, a spus economistul.

Şi Stanislav Madan, şeful Departamentului studii de piaţă şi cercetări din cadrul Business Intelligent Services, crede că e „straniu“ preţul mic (cu doar 2% peste valoarea nominală) la care a fost vândut pachetul, în condiţiile în care banca îşi face PR din faptul că a devenit instituţia financiară cu cea mai mare capitalizare bursieră (valoare de piaţă).

Economistul crede că subdiviziunea Vneşeconombank nu se va limita doar la acest pachet. „Compania rusă este totuşi un investitor strategic şi e foarte probabil să vrea să preia pachetul majoritar de acţiuni. BEM are în continuare nevoie stringentă de un management profesionist, care să rezolve multele probleme ce ţin de administrarea creditelor neperformante şi să refacă credibilitatea instituţiei. Or, BEM a ajuns o instituţie financiară marginală pe piaţa creditelor, cu o pondere a portofoliului de doar 3,3%. În acelaşi timp, potenţialul de creditare e mare ţinând cont de faptul că în prezent Banca de Economii are cel mai mic grad de intermediere financiară pe întreg sistemul bancar - în medie, doar unul din cinci lei atraşi din depozite sunt acordaţi sub formă de împrumuturi“, a menţionat Stanislav Madan.

„În contextul geopolitic actual faptul că investitorul e o companie controlată de statul rus poate fi apreciat tot ca un element dubios.“ Adrian Lupuşor, director executiv Expert-Grup „Compania rusă e un investitor strategic şi e foarte probabil să vrea să preia pachetul majoritar al băncii.“ Stanislav Madan, economist la Business Intelligent Services
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite