Economie

articolul anterior articolul urmator

Expert: Despre deficitul de gaze naturale din Republica Moldova se ştia de la începutul lunii octombrie

1
15 Oct 2021 08:52:43
Autor: Iurii Botnarenco

Fostul director ANRE Victor Parlicov spune că starea de alertă în domeniul energetic exista de la începutul lunii octombrie, doar că acum a fost anunţată oficial, fiind necesară o argumentare juridică pentru a începe arderea păcurii din rezerva de stat, notează IPN.

Potrivit lui Victor Parlicov, despre deficitul de gaze naturale din Republica Moldova se ştia de la începutul lunii octombrie, tot atunci începând şi procesul de  pregătire a păcurii pentru ardere. Potrivit expertului, pentru a folosi păcura din rezervele de stat, era necesare o argumentare juridică, iar din acest motiv a fost instituită starea de alertă.

„Starea de insuficienţă a volumelor de gaze care vin în Republica Moldova este cunoscută de la începutul lunii octombrie. Şi asta a fost declarat chiar de cei de la Moldovagaz. Imediat au fost trecute centralele de la Moldelectrica pe păcură. Acest lucru s-a făcut pentru a evita impactul asupra altor categorii de consumatori, pentru a nu deconecta consumatorii casnici. Păcura face parte din rezerva strategică de stat, nu poate şeful de Moldelectrică să ardă păcura de capul lui. Pentru a avea acest drept, el are nevoie de un temei juridic, de asta a fost introdusă stare de alertă”, a spus ex-directorul ANRE, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

În timpul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale de acum două zile s-a decis utilizarea păcurii din data de 15 octombrie pentru producerea energiei electrice şi termice, precum şi pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze, casnici, industriali şi comerciali, în vederea atenuării impactului unei creşteri a preţului gazelor. De asemenea, s-a propus analizarea soluţiilor de economisire a consumului de gaze naturale şi energie electrică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Gelu Vlad
17.10.2021, 08:00:31

' Fostul director ANRE Victor Parlicov spune că starea de alertă în domeniul energetic exista de la începutul lunii octombrie ' Actuala conducere a Moldove este ocupata cu aprobarea UE privind drepturile omului aorobate conventia de la Istambul ! Chestie de gen , lucruri serioase ! Dar cel mai comod, praf in ochii moldovenilor ,rusii sunt impotriva guvernului pro UE ! Au invatat si ei ceva din preocuparile ' democratice ' !

-8 (8 voturi)
Modifică Setările