Expert: Piaţa imobiliară din R. Moldova a luat o pauză după creşterea bruscă a preţurilor cu peste 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
imobiliare casa

După o creştere bruscă a preţurilor cu peste 20%, piaţa imobiliară a luat o pauză. Tranzacţiile din trimestrul doi au înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, notează Veaceslav Ioniţă, expert în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, transmite IPN.

Potrivit expertului economic, în Republica Moldova, preţul apartamentelor a crescut, începând cu a doua jumătate a anului 2020, prea brusc după 12 ani de cădere, ceea ce a speriat potenţialii cumpărători. Această tendinţă va continua, pe termen scurt, în următoarele luni. Pe termen lung, număr tranzacţiilor imobiliare va fi mare în municipiul Chişinău, unde vor avea loc multe procurări de apartamente în scopuri investiţionale.

Tradiţional, până în 2015, anual în Republica Moldova aveau loc 14-15 mii de tranzacţii imobiliare, în mod special la apartamente. Începând cu 2019 şi până în prezent, sunt circa 28 de mii de tranzacţii imobiliare. În trimestrul doi al anului curent, s-a înregistrat cel mai mic număr de tranzacţii imobiliare din ultimii cinci ani, atât în ţară, cât şi în municipiul Chişinău.

Economistul precizează că se atestă o explozie a ceea ce înseamnă creditele imobiliare, care până în 2005 practic nu au fost acordate. Începând cu 2018, creditele imobiliare au cunoscut o explozie şi mai mare, iar în prezent suma lor se ridică la 10 miliarde lei. Piaţa imobiliară se caracterizează printr-o migraţie de la apartamente cu suprafeţe mari, spre apartamente de dimensiuni mici. În 2003 a fost ultima dată când a fost înregistrată o suprafaţă medie a apartamentelor noi date în exploatare de 130 de metri pătraţi. În prezent, suprafaţa medie a unui apartament nou construit este de 65 de metri pătraţi. Totodată, în prezent foarte multe imobile sunt procurate în scopuri investiţionale, să fie oferite spre închiriere.

Economistul mai afirmă că Republica Moldova devine o piaţă unde oamenii trăiesc cu chirie. 15 ani în urmă doar 6% dintre locuitori municipiul Chişinău locuiau în chirie. În prezent circa 13% dintre cetăţeni trăiesc în chirie. Media europeană este de 40%. Chiria apartamentelor este specifică oamenilor care cheltuie pentru produse alimentare mai puţin de 20% pe lună. Din cei care trăiesc în chirie, 45% sunt tinerii singuri, care nu locuiesc cu părinţii. Au un loc de muncă, un venit adecvat, însă nu au o locuinţă proprie. Altele 25% sunt familiile tinere, fără copii. 10% sunt familiile din două persoane: de obicei un părinte şi un copil.

Veaceslav Ioniţă mai declară că preţul apartamentelor caracterizează anume piaţa imobiliară din Republica Moldova. Cele mai mici preţuri la apartamente au fost în anii 2019, 2020. Din a doua jumătate a anului 2020, se înregistrează o creştere de cel puţin 20%, cea mai mare creştere din ultimii 14 ani. În Chişinău, preţul apartamentelor noi a trecut de 800 de euro metrul pătrat, iar la cele de mâna a doua – de 670 de euro metrul pătrat.

Expertul este de părere că creşterea preţului la apartamente a fost prea bruscă, ceea ce a şi dus la faptul că în trimestrul doi al anului 2021 au existat cele mai mici vânzări de apartamente din ultimii cinci ani. „Piaţa noastră încă nu este pregătită de această creştere bruscă de 20%, care a speriat cetăţenii şi au devenit mai prudenţi. Piaţa imobiliară încearcă să se adapteze la noile condiţii. Cred că o creştere de 10% anual s-ar asimila mai uşor”, a opinat expertul.

Potrivit analistului economic, accesibilitatea unui apartament în Republica Moldova se apropie de media europeană. Este nevoie de 9,8 ani de muncă şi câştiguri ca să-ţi procuri un apartament. Media europeană este de 6,9 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite