EXPERT: Preţul unor tipuri de pâine a crescut de circa două ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia ce ţine de securitatea alimentară în Republica Moldova, în special în privinţa asigurării cu pâine, pare să iasă de sub control, iar prin metode indirecte, monopoliştii pot provoca artificial un deficit fără precedent de pâine, ca ulterior să genereze scumpiri vertiginoase pe piaţa de pâine, susţine economistul Gheorghe Costandachi, citat de agenţia Infotag.

Expertul a declarat că pe parcursul acestui an asistăm la un lanţ de majorări ale preţurilor la cel mai solicitat produs pentru populaţia Republicii Moldova - pâinea.

„La unele tipuri de pâine au fost înregistrate majorări de preţuri de până la două ori, iar la altele de 60%. Analiza situaţiei pe piaţa produselor de panificaţie, a preţurilor la materia primă, inclusiv de ordin energetic şi a altor factori, ne permite să concluzionăm că toate aceste majorări de preţuri nu sunt argumentate", a spus Gheorghe Costandachi.

Seceta nu va scumpi pâinea

În opinia economistului, deşi Republica Moldova se confruntă în acest an cu o recoltă de grâu mai redusă ca în anii precedenţi, totuşi situaţia nu poate fi comparată cu cea a anului 2007, când recolta, practic totalmente, a fost compromisă din cauza condiţiilor climaterice, iar preţurile la producţia de pâine, nu au suferit majorări esenţiale.

Gheorghe Costandachi susţine că în perioada anilor 2006-2010, pe piaţa produselor de panificaţie, în Republica Moldova s-a menţinut o stabilitate relativă a preţurilor.

„Datele Biroului Naţional de Statistică (BNS) arată că indicele preţurilor la producţia de panificaţie a înregistrat o creştere în anul 2007 faţă de anul 2006 cu 7,7%, iar în anul 2008 a crescut cu 6,6%. În 2009 şi 2010, preţurile la produsele de panificaţie a înregistrat o reducere substanţială de 8% şi, respectiv, 0,3%. Astfel, nu există motive serioase de majorare a preţurilor la unele categorii de pâine proaspătă, mai ales la produsele de panificaţie cu caracter social", a conchis expertul.

Conform BNS de la începutul anului costul pâinii a crescut cu doar 0,9%, iar în iulie 2012 comparativ cu iulie 2011 preţul pâinii s-a majorat cu 1,4%.

În acelaşi timp pe pieţele externe preţul grâului este în creştere. Astfel pe bursa de la Paris o tonă de grâu a ajuns la 260 euro, în timp ce în Republica Moldova fermierii cer 3.000-3.300 de lei. Producătorii de pâine susţin că vor fi nevoiţi să majoreze preţurile dacă grâul se va mai scumpi.

Cea mai mare întreprindere de panificaţie din Moldova cere bani de la stat

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite