Expertul Viorel Gîrbu: Situaţie tensionată pe piaţa valutară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
viorel garbu alttv.md

Ultimele două luni ale anului trecut au fost caracterizate prin vânzări importante de valută străină de către Banca Naţională a Moldovei (BNM). În urma acestor intervenţii, autoritatea competentă a vândut în total 34,9 milioane de dolari în vederea satisfacerii cererii de valută străină, neacoperită prin ofertă, scrie infodebit.md, citat de Adevărul.

În perioada 2016-2018, doar pe durata lunilor octombrie şi noiembrie ale anului 2016 a fost înregistrată o situaţie similară, dar volumul vânzărilor de valută a fost mai mic (22,3 mil. USD). Motivul acestor intervenţii a constat în menţinerea stabilităţii cursului oficial de schimb al valutei naţionale.

Este important de menţionat în acest context că „obiectivul fundamental al Băncii Naţionale este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor. Fără prejudicierea obiectivului său fundamental, Banca Naţională promovează şi menţine un sistem financiar bazat pe principiile pieţei şi sprijină dezvoltarea economică a ţării” or, în trimestrul IV al anului trecut rata inflaţiei anuale a fost menţinută la nivelul de doar 1%, mult sub ţinta de 5% (+- 1,5 p.p intervalul de variaţie) aplicată în Republica Moldova. Prin urmare, BNM nu şi-a realizat obiectivul său fundamental, ba chiar a acţionat contrar acestuia prin intervenţiile pe piaţa valutară, deoarece deprecierea monedei naţionale este un factor care poate contribui la creşterea ratei inflaţiei, implicit la readucerea ratei inflaţiei în intervalul de variaţie de 3,5% - 6,5%.

Factorul responsabil care a dus la situaţia descrisă mai sus ţine de creşterea importantă a cererii de valută din partea persoanelor juridice în luna decembrie 2018, pe un fundal caracterizat de oferta şi cererea stabilă de valută din partea persoanelor fizice.

Evoluţiile de pe piaţa valutară pe durata ultimelor luni ale anului 2018 au dus la diminuarea, în perioada 31 octombrie – 28 decembrie 2018, a rezervelor valutare ale BNM cu 14,9 mil. USD. Totuşi, în intervalul 28 decembrie 2018 - 8 februarie curent, rezervele valutare ale BNM s-au diminuat şi mai mult, implicit cu 130,5 mil. USD.

Informaţiile operative ale BNM denotă vânzări nete de valută străină în luna ianuarie curent în mărime de 92,7 mil. USD. Deşi cursul valutar al monedei naţionale, în toată perioada vizată, nu a înregistrat schimbări importante, cursul mediu lunar al monedei naţionale faţă de dolarul SUA s-a depreciat cu 10 bani pentru primele 20 de zile ale lunii curente, faţă de octombrie 2018 şi a crescut cu 12 bani pentru EURO, costul stabilităţii valutare apreciem că este unul semnificativ.

Evoluţiile date indică asupra unei posibile deprecieri importante a monedei naţionale – în opinia autorului acest fenomen este definit mai exact prin sintagma ”corecţie a cotaţiilor monedei naţionale”, care pot avea loc în perioada post-electorală, dacă tendinţele din ultimele luni se vor menţine şi în viitor.

Articolul a fost scris de expertul Viorel Gîrbu pentru infodebit.md.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite