Economie

articolul anterior articolul urmator

Firma unui deputat moldovean are datorii de milioane la bugetul României

0
4 Aug 2012 13:32:54
Autor: Ion Preasca
Valeriu Guma a fost condamnat pentru acte de corupţie
Valeriu Guma a fost condamnat pentru acte de corupţie

Compania Gerom SA din Buzău, al cărui pachet majoritar de acţiuni este deţinut de către deputatul democrat Valeriu Guma, are o datorie faţă de bugetul României de 1,26 milioane de lei româneşti (4,2 milioane de lei moldoveneşti).

În lista celor mai mari agenţi economicii din România restanţieri la bugetul de stat publicată de Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) figurează şi compania Gerom SA din Buzău, controlată de omul de afaceri Valeriu Guma, deputat democrat în parlamentul Republicii Moldova.
Potrivit ANAF, Gerom are o datorie totală faţă de bugetul de stat de 1,26 milioane de lei româneşti, din care 667.561 lei provin din taxa pe valoarea adăugată, iar 269.802 lei din impozitul pe venit din salarii, iar 301.745 sunt dobânzi şi penalităţi.

Raportul relevă că faţă de anul trecut datorii Gerom SA s-au triplat şi că în privinţa firmei s-a început procedura de executare silită. Din lista datornicilor au dispărut compania Kapital Invest controlată de premierul Vlad Filat, dar şi Arpega Trading deţinută de miliardarul Anatol Stati.

De notat că Valeriu Guma, controlează direct doar 15% din acţiunile companiei Gerom SA din Buzău, un important producător de geamuri securizate din România. Celălalt acţionar majoritar, compania Hystria Expert, aparţine unui offshore din Cipru. În 2006, în România a izbucnit un scandal în jurul Gerom, iar Valeriu Guma a fost acuzat că ar fi dat mită unui funcţionar.

Deputatul democrat Valeriu Guma, condamnat la 4 ani de închisoare. Guma: „Sunt doar vorbe"

La începutul lunii iunie Valeriu Guma a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia Tribunalului care l-a condamnat la doi ani cu suspendare şi i-a dat o nouă pedeapsă.
În Republica Moldova, Valeriu Guma oficial, deţine compania de asigurări Galas.

Dosarul cu „barbă" al milionarului Valeriu Guma

Premierul Vlad Filat şi alţi milionari moldoveni au datorii faţă de bugetul statului românAdauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii