Economie

articolul anterior articolul urmator

Dispar firmele-fantomă, potrivit datelor Fiscului

2
8 Apr 2013 06:29:17
Autor: Ion Preasca
Adrian Timotin, şef adjunct al Fiscului a anuntat succese remarcabile în lupta cu firmele-fantomă FOTO: fisc.md
Adrian Timotin, şef adjunct al Fiscului a anuntat succese remarcabile în lupta cu firmele-fantomă FOTO: fisc.md

În anul 2012, prejudiciile provocate bugetului de stat de activitatea firmelor-fantomă au constituit 138 de milioane de lei, fiind în scădere de aproape două ori comparativ cu anul 2011, anunţă administraţia Fiscului.

Potrivit unui raport al Fiscului, activitatea firmelor numite convenţional fantome este direcţionată, în special, spre „utilizarea în scopuri ilegale a facturilor fiscale, pentru a crea artificial trecerea în cont a TVA sau pentru a legaliza marfa de contrabandă“.

Reducere de 25 de ori a pagubelor

Fiscul anunţă o scădere drastică a numărului şi, mai ales, a prejudiciului provocat de activitatea acestor societăţi comerciale. Astfel, dacă în anul 2008 erau înregistrate 200 de firme-fantomă, apoi în anul 2012 numărul acestora a ajuns la 35. Valoarea pabubelor s-a diminuat şi mai mult: de la 3,4 miliarde de lei, în 2008, la 138 de milioane, în anul 2012.

Administraţia Fiscului susţine că acest fapt s-ar datora acţiunilor întreprinse de instituţie, inclusiv prin stabilirea mecanismului strict de eliberare şi limitarea numărului de facturi fiscale. Implementarea acestor metode a dus însă la apariţia unor probleme pentru agenţii economicii, care s-au pomenit în situaţia când nu au acces la facturi fiscale sau obţin un număr limitat.

„O posibilă liberalizare a acestei proceduri ar putea spori riscul revenirii la nivelul anului 2008, când prejudiciul cauzat de activitatea acestor firme se ridica la o cincime din bugetul de stat“, a declarat Adrian Timotin, şef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Bernic Marcel
8.04.2013, 09:53:43

Cind aud ca Fisc-ul lucreaza pentru RM si nu petnru Range Rover-ul lui Vicol, casa astuia de milioane, inverzirea RM, blocarea conturilor etc, ma umfla risul..

Cumunde Sicind
8.04.2013, 12:09:17

pe multi e umfla risul cand aud de fisc dar se itristriaza cand aud de banditul plohatniuc asta e cancerul in moldova

Modifică Setările