Economie

articolul anterior articolul urmator

Fondul britanic pentru Buna Guvernare a ajuns în Moldova

1
19 Apr 2016 09:11:29
Autor: Dan Anghel
Simon McDonald. FOTO gov.md
Simon McDonald. FOTO gov.md

Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord lansează în R. Moldova Fondul pentru Buna Guvernare. Acesta va susţine măsurile anticorupţie, măsurile de îmbunătăţire a mediului de afaceri, reforma justiţiei şi dezvoltarea mass-mediei independente. Anunţul a fost făcut de Simon McDonald, secretar de stat permanent şi şef al Serviciului diplomatic al Marii Britanii, care a venit în vizită în Republica Moldova, transmite IPN.

Simon McDonald a spus într-o conferinţă de presă că acest fond a fost lansat de prim-ministrul Marii Britanii la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga în 2015 şi are ca scop să sprijine implementarea reformelor. Oficialul a subliniat că Marea Britanie este cointeresată să aibă o vecinătate stabilă şi sigură. „Vom susţine statele ca să lanseze şi să implementeze aceste reforme dure, dar necesare. Republica Moldova are nevoie de reforme ireversibile în domenii precum justiţia, sănătatea, finanţele. Trebuie să fie consolidat sistemul bancar pentru a evita o nouă fraudă”, a spus secretarul de stat britanic.
 
Potrivit lui, Ambasada Marii Britanii elaborează un set de proiecte pentru anii 2016-2017, pentru implementarea cărora se acordă 4 milioane de lire sterline, echivalentul a peste 110 milioane de lei. În cadrul proiectelor se va conlucra cu Banca Naţională a Moldovei pentru a îmbunătăţi sectorul bancar. De asemenea se va conlucra cu societatea civilă pentru a îmbunătăţi sectorul media. „Credem că societatea civilă şi mass-media joacă un rol cheie în promovarea reformelor. Moldova nu este lăsată singură în procesul de reformare, dar asistenţa acordată depinde de îndeplinirea angajamentelor asumate”, a accentuat Simon McDonald.
 
Ambasadorul britanic la Chişinău, Phil Batson, a declarat că Fondul pentru Buna Guvernare susţine cinci state, pe lângă Republica Moldova. Asistenţă va mai primi Ucraina, Georgia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina. Acest fond va susţine cinci domenii de interese: modernizarea şi liberalizarea sistemului bancar, reforma justiţiei, îmbunătăţirea mediului de afaceri, combaterea corupţiei, consolidarea mass-mediei independente.
 
Diplomatul a subliniat că în scurt timp Ambasada britanică va anunţa un apel pentru noi proiecte pe care urmează să le susţină. În Moldova, pentru implementarea proiectelor, Ambasada colaborează cu Banca Mondială, BERD şi BEI. Acum aceasta are 21 de proiecte fie în implementare, fie finalizate cu succes.
 
Ministrul economiei, Octavian Calmâc, prezent la conferinţă, a menţionat că participarea Republicii Moldova în cadrul Fondului pentru Buna Guvernare reprezintă un nou nivel al relaţiilor bilaterale. Oficialul a spus că sectoarele selectate pentru acordarea asistenţei sunt sensibile pentru ţară şi care necesită reforme. Totodată, ministrul a adăugat că utilizarea la maximum a beneficiilor DCFTA cu UE este o prioritate pentru guvernare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Adrian Fidi
19.04.2016, 13:52:33

Europa are nevoie sa devina tara pentru ca - Attila - Genghis Khan - Suleyman - Stalin - iSiL

+1 (1 vot)