Economie

articolul anterior articolul urmator

Gazprom avertizează că va sista livrările de gaze către R. Moldova dacă Chişinăul nu va achita datoriile în 48 de ore

0
22 Nov 2021 22:37:26
Autor: Iurii Botnarenco

Gazprom ar putea sista furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova, dacă Chişinăul nu îşi va plăti datoriile curente la gaz, în termen de 48 de ore, scrie RIA Novosti.

Presa rusă, citată de ZdG, notează că Gazprom a notificat autorităţile din R. Moldova să-şi onoreze obligaţiile contractuale.

„Având în vedere situaţia dificilă, foarte dificilă, din punct de vedere economic şi financiar, partea moldovenească a cerut în repetate rânduri asistenţă. Gazprom s-a decis să semneze contractul practic în condiţiile părţii moldoveneşti, dar cu o condiţie esenţială: R. Moldova trebuie să-şi efectueze la timp plăţile pentru gaze (…). Următorul termen de plată este astăzi, 22 noiembrie. În acest sens, astăzi, Gazprom, conform contractului, a notificat partea moldovenească că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite dacă nu vor achita datoria”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Gazprom, Serghei Kuprianov.

SA „Moldovagaz” a confirmat recepţionarea unei notificări din partea „Gazprom” cu privire la necesitatea plăţii pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie şi noiembrie 2021, în termen de 48 de ore.
 
Moldovagaz a explicat că obligaţiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 SA „Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanţei de plăţi ca urmare a creşterii preţului de achiziţie a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiţia a unui preţ mediu anual de achiziţie de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020.
 
„În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situaţie. Totodată, ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităţilor de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, se spune într-un comunicat emis de Moldovagaz.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările