Guvernul a abrogat 169 de ordine vamale în scopul debirocratizării şi al sprijinirii activităţii agenţilor economici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Cabinetul de miniştri a decis, miercuri, 13 aprilie, abrogarea a 169 de ordine cu impact major asupra activităţii agenţilor economici emise de Serviciul Vamal în perioada anilor 2000-2016.

Revizuirea actelor normative cu caracter de reglementare a activităţii de întreprinzător emise de Serviciul Vamal a fost efectuată în regim de urgenţă, la solicitarea prim-ministrului Pavel Filip. 

A fost instituit un grup de lucru cu participarea reprezentanţilor Ministerului Economiei, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor, Serviciului Vamal, ai Secretariatului Evaluării Impactului de Reglementare, Programului USAID BRITE, Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC), care a analizat toate actele normative emise de Serviciul Vamal în perioada anilor 2000-2016. Urmare, au fost identificate 439 de ordine cu impact asupra antreprenorilor cu activitate comercială externă.

După ce fiecare ordin a fost analizat prin prisma cadrului legal, au fost propuse spre abrogare 169 de ordine vamale. Lista conţine ordine care şi-au pierdut valabilitatea, acte normative care au devenit caduce în virtutea noilor prevederi normative recent aprobate, acte normative care contravin expres prevederilor normative de forţă juridică superioară. Alte 52 de acte urmează a fi revizuite în cadrul Grupului de lucru în următoarele trei luni.

Filip a declarat că, „dacă există voinţă, demonstrăm şi rezultate. Odată cu reformele realizate, Serviciul Vamal devine un partener al  mediului de afaceri, transparent şi mai eficient”, a menţionat Prim-ministrul. 

Dacă anterior prin Ordinul Serviciului Vamal nr.458-O din 24.12.2010, agentul economic putea efectua procedura de vămuire doar la Biroul vamal în raza sa teritorială de activitate, iar pentru a o trece la alte birouri vamale era nevoie de o autorizare prealabilă emisă de Serviciul Vamal, după anularea acestui act se va permite vămuirea mărfurilor la orice organ vamal, la care se va adresa agentul economic.

Un alt exemplu este Ordinul nr.177-O din 04.10.2004 cu privire la formarea registrului agenţilor economici din domeniul comerţului exterior. Ordinul obliga orice agent economic ce intenţiona să desfăşoare activitate comercială externă să se înregistreze la Serviciul Vamal, să prezinte o cerere, copia certificatului de înregistrare, copia autentificată a certificatului de atribuire a codului statistic. După abrogarea ordinului, această obligaţie se anulează, Serviciul Vamal, urmând să obţină informaţia necesară despre agentul economic de la organele abilitate, în baza sistemului informaţional de schimb de date. 

Acţiunea face parte din agenda de reforme a Guvernului privind ameliorarea climatului investiţional şi susţinerea mediului de afaceri. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite