Iată cine este cel mai mare creditor al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii ce locuiesc şi muncesc în străinătate au trimis în anul 2011 în ţară 1.453,8 milioane de dolari, cu 16,8% mai mult decât în anul 2010, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei.

Cetăţenii Republicii Moldova aflaţi la muncă peste hotare sunt în continuare cel mai mare creditor al ţării şi al moldovenilor rămaşi acasă. Astfel valoarea banilor trimişi de ei acasă pe căi legale a fost de circa trei ori mai mari decât valoarea tuturor împrumuturilor şi granturilor contractate de autorităţi sau companii private.
Potrivit datelor BNM, moldovenii ce locuiesc şi muncesc în străinătate au trimis în anul 2011 în ţară 1.453,8 milioane de dolari, cu 16,8% mai mult decât în anul 2010.

Volumul transferurilor este în creştere al doilea an consecutiv, dar încă rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, când intrările de bani pe această cale au atins în 2008 peste 1,66 miliarde de dolari.

Experţii susţin că banii veniţi de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare reprezintă unul din principalii factori ce stimulează consumul şi creşterea economică a ţării.

Două treimi din bani merg la consum

Circa 700 mii de moldoveni lucrează în străinătate, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de oficialităţi. Banii trimişi de aceştia în ţară continuă să reprezinte un motor pentru consum şi creştere economică.
Potrivit Moldpres, în anul trecut, 87,8% din transferurile efectuate de persoanele fizice prin sistemul bancar au fost făcute prin sistemele de transfer internaţional de bani. Datele BNM relevă o schimbare a structurii valutare a transferurilor prin sistemele de transfer internaţional. Astfel, circa 42,7% din remiteri au fost făcute în 2011 în dolari, 41,2% în euro, iar 16,1% în ruble ruseşti, faţă de respectiv 51,6%, 38,7% şi 9,7% în 2010.
În ultimii unsprezece ani, persoanele fizice au transferat acasă prin băncile din Republica Moldova 9,5 miliarde de dolari, sumă ce depăşeşte de aproape trei ori stocul investiţiilor străine directe.

Deşi transferurile de valută se ridică la miliarde de dolari, două treimi din aceste mijloace merg la consum, alte 20% din mijloace sunt economisite şi doar 6% sunt investite.

În nouă luni în Republica Moldova au venit 781 milioane de dolari din Rusia

Rubla rusească invadează piaţa valutară a Republicii Moldova

Mai mulţi bani transferaţi de peste hotare

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite