Economie

articolul anterior articolul urmator

Levănţica din R. Moldova, subiect de interes pentru francezi şi bulgari

0
31 Jul 2021 10:58:45
Autor: Iurii Botnarenco

„Crescătorii de levănţică moldoveni şi-ar dori să poată concura cu bulgarii”, titrează publicaţia „Дневник” din Bulgaria un articol preluat de la Agenţia „France-Presse” (AFP). Agenţia se referă la Alexei Cazac, care a început să crească levănţică cinci ani în urmă, acum ajungând să îngrijească 60 de hectare de plante cu aromă puternică, utilizată cel mai mult în industria parfumului.

Omul de afaceri spune că în Moldova clima este ideală pentru acest tip de vegetaţie, predispusă soarelui şi rezistentă arşiţei. Producţia o vinde unui grup francez.

După destrămarea URSS, ramura în cauză a cunoscut un grav declin până în primii ani ai secolului curent, scrie AFP. Dar tendinţa se schimbă, câmpurile de levănţică ocupă în prezent 1400 de hectare, iar producţia de uleiuri eterice va atinge anul acesta cifra de 20 de tone. Chiar şi aşa, precizează AFP, mai e mult până se atinge nivelul de altă dată.

Totodată, industria uleiului eteric e pe cale de a renaşte, menţionează Alexandru Bădărău, preşedintele asociaţiei producătorilor de levănţică. Jucătorii internaţionali au remarcat efortul moldovenilor: conform datelor asociaţiei, 99 la sută din uleiul de levănţică este exportat, preponderent în UE. Partnerul de bază este Germania. Dar Franţa şi Bulgaria, mari ţări-producătoare, la fel se numără printre cumpărători.

În ideea de a putea concura cu Bulgaria, unul din cei mai mari exportatori în domeniu, moldovenii îşi laudă calitatea producţiei, scrie AFP. Tânărul producător Nicu Ulinici, care deţine 10 hectare de plante la circa 10 de kilometri de Chişinău, spune că soiul moldovenesc de levănţicăc dă ulei mai puţin, dar de o calitate mai bună.

În scopul unui succes pe piaţa internaţională, Asociaţia naţională a aprobat marca „Uleiuri eterice din Moldova” şi speră să intre în curând în posesia unui certificat de calitate internaţional. În aşteptarea acestei zile, notează AFP, producătorii moldoveni căştigă şi din contul turiştilor care pozează pe fundalul întinderilor pitoreşti în culori pastelate.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările