Economie

articolul anterior articolul urmator

Magazinele duty free din zona de frontiera terestră a R. Moldova îşi vor înceta activitatea

0
12 Aug 2021 18:43:11
Autor: Iurii Botnarenco

Magazinele duty-free ar putea activa doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor şi navelor. O parte din magazinele duty free din zona de frontiera terestră îşi vor înceta activitatea la expirarea licenţei. Mai exact, urmează să-şi înceteze activitatea în decembrie 2022, până la intrarea în vigoare a noului Cod Vamal, care a fost aprobat joi, 12 august, în şedinţa Cabinetului de Miniştri, transmite IPN.

În proiect se menţionează că noile prevederi derivă din necesitatea executării angajamentelor asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, fiind şi una dintre condiţionalităţile necesare realizării angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Acordului de Împrumut privind programul de asistenţa macrofinanciară excepţională Omnibus.

Documentul, elaborat în baza rezultatelor examinării avizelor amendamentelor deputaţilor, presupune ajustarea anumitor noţiuni principale, cum ar fi: biroul vamal de supraveghere, decizie vamală, declaraţie de origine, exportator, notificare de reexport etc. De asemenea, este prevăzută modificarea plafonului de retragere a licenţei brokerului vamal de la două milioane de lei – la 500 de mii de lei.

Este vorba şi despre simplificarea condiţiilor aferente distrugerii mărfurilor care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, precum şi majorarea termenului de la un an la trei ani, în care titularul de drept este obligat să distrugă mărfurile care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală.

Noul Cod vamal propus pentru adoptare corespunde legislaţiei Uniunii Europene, care prevede posibilitatea existenţei magazinelor duty-free doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor şi navelor. O parte din magazinele duty free din zona de frontiera terestră îşi vor înceta activitatea la expirarea licenţei, şi anume la data de 22 decembrie 2022.

În acelaşi timp, se propune aplicarea garanţiilor de stat asupra agenţilor economici înregistraţi până la data intrării în vigoare a Codului Vamal în zonele economice libere, Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti” şi Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti”, în conformitate cu prevederile actelor ce reglementează zonele respective. Garanţiile respective vor fi extinse şi asupra agenţilor economici care se vor înregistra în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 septembrie 2024.

Potrivit proiectului aprobat, noul Cod Vamal ar urma să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2023.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările