Maia Sandu: Guvernul este angajat să lupte cu toţi cei care nu au plătit impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Guvernul precedent a majorat taxele pentru oamenii cu venituri mici şi a micşorat taxele pentru oamenii cu venituri mari. Actualul guvern este determinat să facă invers – să majoreze treptat taxele şi să se asigure că cei cu venituri mari plătesc aceste impozite, dar să micşoreze povara de pe umerii oamenilor cu venituri mici. O declaraţie în acest sens a fost făcută de premierul Maia Sandu, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă susţinută alături şeful echipei de experţi a Fondului Monetar Internaţional, aflată la Chişinău, Maia Sandu a declarat că actualul Guvern, inclusiv prin memorandumul cu FMI, este angajat să lupte cu toţi cei care trebuiau să plătească impozite şi nu au plătit. „Aceştia, făcând milioane, sute de milioane şi miliarde, au evitat bugetul de stat, din acest motiv nu avem suficienţi bani ca să plătim pensii demne, nu avem suficienţi bani ca să plătim salarii la medici şi la profesori”, a declarat şefa cabinetului de miniştri.

Întrebată despre proiectul care extinde până în 2022 dreptul de a activa în bază de patentă de întreprinzător, premierul a menţionat că aceasta urmează să fie discutat cu toate părţile interesate. „Această lege vine să creeze condiţii bune pentru cei care sunt implicaţi în activităţi comerciale, în special categoria de oameni foarte săraci. În aceşti trei ani de zile, cât am mers prin ţară şi am vorbit cu oamenii, am întâlnit bătrâne de 80 de ani care stăteau în piaţă să vândă ceva şi care câştigă, probabil, nu mai mult de 50-100 de lei pe săptămână, ca să-şi suplimenteze venitul foarte mic”, a spus Maia Sandu.

În opinia sa, nu este foarte corect să le ceri acestor oameni să se conformeze unor condiţii foarte sofisticate – să elibereze bonuri etc. Şefa executivului a spus că oameni foarte săraci sunt nevoiţi să practice astfel de activităţi ca să supravieţuiască până vor fi corectate toate lucrurile care s-au întâmplat în economie, în fondul social şi până le va fi asigurată o pensie demnă. Potrivit premierului, acolo unde patenta este folosită pentru evaziune fiscală, de către persoane care pot plăti aceste impozite, acolo vor fi luate măsuri. „Zic să începem să luptăm cu evaziunea fiscală acolo unde se învârt sute de milioane şi nu se plătesc impozite. Asta este o politică corectă din partea statului”, a declarat Maia Sandu.

Şeful echipei de experţi a FMI, Ruben Atoyan,a menţionat că experţii au ajuns la un acord în privinţa măsurilor bugetar-fiscale necesare pentru a neutraliza devierile de la politicile convenite, cauzate de adoptarea pachetului de iniţiative fiscale, amnistiei capitalului şi amnistiei fiscale, care au subminat obiectivele programului cu FMI şi au dus la creşterea presiunilor asupra bugetului de stat. Autorităţile planifică să aprobe o rectificare adecvată a bugetului pentru anul 2019, în vederea reducerii vulnerabilităţilor bugetar-fiscale, fără a fi prejudiciate cheltuielile sociale prioritare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite